11. avgust 2023

Pesniški zbirki častnih gostov in brezplačne knjižice poezije gostujočih pesnikov že na voljo

Tudi letos je Beletrina izdala dvojezični zbirki častnih gostov festivala, ki si ju že lahko zagotovite v Beletrinini fizični in spletni knjigarni, kmalu pa tudi v vseh večjih knjigarnah po Sloveniji.

Izbor poezije litovskega pesnika Eugenijusa Ališanke v prevodu Klemna Piska z naslovom Če je že druga avtorjeva zbirka pesmi v slovenščini (prva Iz nenapisanih zgodb je izšla leta 2008). Tokratni izbor, ki ga je pripravil avtor sam, obsega 44 pesmi iz zadnjih treh avtorjevih zbirk, in sicer Exemplum (2006), Če (Jeigu, 2011) in Samo črtkane črte hrbtenice (Stuburo tik punktyrai, 2016).

Eugenijus Ališanka piše globoko, dovršeno poezijo. V svoji individualni pristnosti najde jezik, katerega metafore in podobe s svojo kompleksno univerzalnostjo presegajo nacionalne meje. Univerzalne teme so obogatene z različnimi osebnimi izkušnjami, odmevi otroštva, pristnimi vtisi in različnimi pesniškimi intonacijami.

Njegovi poeziji bo v sklopu festivala moč prisluhniti na Belem (23. 8.), Murski Soboti (24. 8.) in na Ptuju (25. 8.).

Nabor pesmi Impressum: Upočasnjena svetloba Ilme Rakuse, ki jih je v slovenščino prevedla Amalija Maček, izhaja iz pesničinih zadnjih dveh zbirk. 

Impressum: Langsames Licht (2016) je nabor avtoričinih vtisov, izbranih iz njenega vsakdanjega življenja, spomina in številnih potovanj. Motiv svetlobe narekuje mirnost pesmi, izčiščenost jezika in oblikuje vzdušje. Nasprotje tej uravnoteženosti predstavljajo pesmi iz zbirke Kein Tag ohne (2022), ki jih je pesnica zapisovala med oktobrom 2020 in februarjem 2022. Z njimi se bori proti molku, samoti in odtujenosti v obdobju prisilne izolacije in slutnje vojne v Ukrajini. 

Branja Ilme Rakusa bodo v Ljubljani ( 23. 8.), na Ptuju ( 24. 8.) ter v Vitomarcih (25. 8.).

Ob festivalu pa je izšlo tudi deset privlačnih knjižic pesniških gostov, med njimi tudi avtorja letošnjega Odprtega pisma Evropi, Davida Harsenta in pa kuratorke letošnje edicije, Yolande Castaňo. Na voljo bodo med samim festivalom, že zdaj pa jih lahko prelistate tudi v knjigarni Beletrina na Starem trgu 3 v Ljubljani.