18. avgust 2023

V ponedeljek se začenja 27. festival Dnevi poezije in vina

MuziKafe na Ptuju je 17. avgusta gostil novinarsko konferenco, na kateri smo predstavili 27. festival Dnevi poezije in vina, ki bo med 21. in 26. avgustom na Ptuju in v šestnajstih drugih krajih po Sloveniji in čez mejo predstavil priznane pesnike in pesnice z vsega sveta ter izbrane vinarje. Program festivala, ki poteka v organizaciji založbe Beletrina, in gostujoče literate – 18 pesnic in pesnikov iz 10 držav – so predstavile Kristina Kočan, programska vodja festivala, Taja Islamovič, izvršna producentka festivala, in Petra Kolmančič, gostja festivalskega dogodka ter koordinatorka in organizatorka kulturnih programov MKC Maribor.

 

Od leve proti desni: Petra Kolmančič, Kristina Kočan in Taja Islamovič.
Foto: Črtomir Goznik

Kristina Kočan je v uvodnem nagovoru predstavila osrednje goste festivala – švicarsko pesnico Ilmo Rakusa, litovskega pesnika Eugenijusa Ališanko in avtorja Odprtega pisma Evropi, pesnika Davida Harsenta. Tudi tokrat namreč nadaljujemo tradicijo Odprtega pisma, s katerim že sedmo leto zapored izbrani vrhunski pesnik nagovarja Evropo in pri tem izpostavlja probleme, ki se zdijo najbolj pereči. Letošnje odprto pismo bo avtor prvič javno prebral ob uradni otvoritvi festivala, v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju.

Izvršna producentka festivala, Taja Islamovič, je povedala, da se bo v času festivala, ko se bo Ptuj prelevil v prestolnico poezije, zvrstilo več kot 60 dogodkov za vse starostne in interesne skupine, v središče pozornosti pa bo postavljena sodobna češka poezija. Številne dogodke bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Krško, Ormož, Ljutomer, Petanjci in Dornava, ter Potrna v Avstriji in Varaždin na Hrvaškem.

Z enako vnemo kot poeziji se bo festival posvetil tudi vinu. Vinski oltar, ki ga bo otvorila ptujska vinska kraljica Lucija Kramer, bo tako vsak večer na Vrazovem trgu na Ptuju ponudil izbrana vina izvrstnih vinarjev iz vinorodnega okoliša Štajerska Slovenija. Huda pokušnja!, ki združuje pogovor z vinarjem, pokušino vin in pesniško branje, pa se bo v sklopu festivala na Ptuju zvrstila kar dvakrat.

Poleg tradicionalnih dogodkov, kot so večerna Velika pesniška branja, ki jih bo letos povezoval slovenski filmski igralec Jurij Drevenšek, so organizatorji pester program nadgradili s Soarejo z vinskim koktajlom v Stari steklarski delavnici in s Poezijo na pladnju, ekskluzivno večerjo na Ptujskem gradu. Vsi dogodki, razen večerje na Ptujskem gradu in Soareje z vinskim koktajlom, so brezplačni.

»Pri poeziji na pladnju gre za preplet visoke kulinarike, kulture vina, poezije in glasbe. K sodelovanju smo povabili kuharsko mojstrico Alenko Grabar. Del izkupička bomo namenili za dobrodelne namene,« je novinarjem zaupala Kristina Kočan. 
Foto: Gostilna Grabar

Novost programa sta prav tako Kilometer poezije, sklop dveh dogodkov, na katerih se bomo med hojo po mestu in v naravi podali v svet poezije. Letos prvič pa so organizatorji predstavili tudi festivalsko vino, suhi chardonnay letnik 2022 vinske kleti Vinag 1847, preoblečeno v festivalsko podobo.


Zaključila je Petra Kolmančič, ki je podrobneje predstavila Pogovor o videopoeziji, ki bo v sredo, 23. avgusta, v Mestnem kinu na Ptuju. »Letos predstavljamo sklop Videopoezija, kjer gre za hibridni umetniški žanr, ki povezuje poezijo in media vsebino, vse pa se nadgrajuje z drugimi mediji, kot sta zvok in glasba. Nastala video dela pa niso samo ilustracija poezije, ampak vsi vključeni mediji ustvarijo novo govorico, zaradi česar lahko računamo na poseben umetniški vtis.«