Piškotki

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki se zapišejo na vaš računalnik, ko obiščete spletno stran. 
Piškotki služijo za zagotavljanje sledljivosti ter kvalitete uporabniške izkušnje. Ko se naslednjič vrnete na stran preko istega brskalnika, lahko le-ta preveri, ali je piškotek prisoten in uporabi podatke iz piškotka ter jih posreduje nazaj strani. Piškotki nam omogočajo, da prepoznamo ali nas je uporabnik že predhodno obiskal, in v nekaterih primerih temu lahko obogatimo uporabniško izkušnjo.

Upravljanje in brisanje piškotkov

V primeru, da se odločite spremeniti način, kako brskalnik uporablja piškotke, lahko to storite s spreminjanjem nastavitev brskalnika. Večina brskalnikov omogoča da zavrnete ali sprejmete vse piškotke, sprejmete samo določene piškotke ali pa vas vsakič vpraša ali dovolite piškotke za določeno stran ali ne. Brisanje piškotkov se razlikuje glede na brskalnik, ki ga uporabljate. Za navodila, kako to storiti, vam predlagamo, da se poslužite pomoči v brskalniku, kjer boste našli navodila za upravljanje piškotkov vašega brskalnika.

Spletno mesto shranjuje naslednje piškotke

Ime piškotkaNamenPonudnikČas trajanjacc_cookie_acceptPiškotek, ki zabeleži vašo nastavitev, da dovolite zapis piškotkovBeletrina1 letocc_cookie_declinePiškotek, ki zabeleži vašo nastavitev, da ne želite beležiti piškotkovBeletrina1 letosymfonyGeneriran zapis kodirane sejeBeletrinaob zaprtju brskalnika_gaGoogle Analytics statistikaGoogle2 leti_utmaGoogle Analytics statistikaGoogle2 leti_utmbGoogle Analytics statistikaGoogle30 minut_utmcGoogle Analytics statistikaGoogleob zaprtju brskalnika_utmzGoogle Analytics statistikaGoogle6 mesecev

 

Piškotki zunanjih ponudnikov

Piškotki zunanjih ponudnikov, vključenih v to spletno mesto, se nastavljajo s strani drugih organizacij kakor upravitelj oz. lastnik spletnega mesta, ki ga obiskujete. Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko uporablja zunanjo sledenje obiska, ki za svoje delovanje uporablja piškotke. Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko vključuje t.i. vgrajene (embedded) komponente (kot so npr. Facebook, Twitter, YouTube, Vimeo in še mnogi drugi). Spletno mesto, ki ga obiskujete, lahko vsebuje zunanjega ponudnika za oglaševanje za ciljno naravnane kampanje. Vsi našteti načini uporabe zunanjih ponudnikov tako lahko za svoje delovanje nastavljajo piškotke, ki lahko služijo sledenju vašega obiskovanja preko večih različnih spletnih strani.

Nastavljanje piškotkov

Piškotke nastavljate v vrstici, ki se vam odpre na dnu strani.