Novice
4. november 2020

Natečaj NAJ PESEM

Festival Dnevi poezije in vina razpisuje natečaj za najboljšo pesem.

Rok za oddajo prispevkov je 30. november 2020.

10 najboljših pesmi bo 10. decembra objavljenih v Facebook albumu na profilu Dnevov poezije in vina. Zmagovalca, ki bo prejel največ všečkov sledilcev profila, bomo razglasili 16. decembra 2020 na spletni strani www.stihoteka.com in Facebook profilu festivala. Glavna nagrada za zmagovalca so 3 knjige in gostovanje na festivalu v letu 2021.

Avtor ali avtorica sme sodelovati z največ dvema pesmima, ki naj bosta izvirni, še neobjavljeni in napisani v slovenskem jeziku. Pesmi naj bodo natipkane v pisavi Arial, z velikostjo pisave 12 in razmakom med vrsticami 1.5. Dolžina pesmi naj ne presega 35 verzov oziroma 1 avtorske strani, če gre za pesem v prozi. Besedila, ki ne bodo zadostila vsem naštetim kriterijem, bodo izločena. Sprejemamo samo pesmi v elektronski obliki v pdf formatu.

Pesem oddajte preko spletnega naslova beletrina.si/najpesem, kjer boste v okenca vpisali svoje osebne in kontaktne podatke: ime, priimek, poštni naslov, telefon, elektronski naslov ter psevdonim, pod katerim bomo prispevke posredovali naprej žiriji v branje.

Strokovni odbor bo izbral deset najboljših pesmi, ki bodo objavljene na Facebook profilu Dnevov poezije in vina. Zmagovalna pesem bo tista, ki bo prejela največ všečkov sledilcev profila. Odbor si pridržuje pravico, da nagrade ne podeli.

Vljudno vabljeni k sodelovanju!

 


4. november 2020

72. HUDA POKUŠNJA!

Toplo vabljeni na 72. Hudo pokušnjo!
V družbi avtorice Snežane Brumec, vinarke Andreje Mihelin in vinarskega publicista Jožeta Rozmana, bomo tokrat digitalni pokuševalci vina in poezije.
Spregovorili bomo o žlahtnih slovenskih vinih in o enem prvih slovenskih letalcev, vojaškem pilotu Alojziju Knapu, ki je tudi avtoričin prastric. 
Kratek roman o prekratkem življenju Eden izmed nas lahko naročite fizično ali na portalu Biblos.

Dogodek si lahko ogledate 5. 11. 2020 ob 19.00 na Beletrininem You Tube kanalu.

Prav tako pa vas vljudno vabimo, da spremljate Facebook stran Dnevi poezije in vina.
Se vidimo! 
 


16. oktober 2020

Umetnost vztrajno išče svojo pot

»Poezija je delila pozitiven human virus na več kot 60 dogodkih letošnjega festivala, skupaj z drugimi, navdihnila z novo močjo in sporočilnostjo, da je jutri nov dan, drugačen od tega, kakršnega živimo danes.«

 Tako so poročali mediji o festivalu Dnevi poezije in vina, ko je Ptuj ponovno zaživel kot evropska prestolnica poezije in del evropske pesniške mreže Versopolis, ki povezuje več kot 30 mednarodnih pesniških festivalov.

Kljub številnim izzivom časa v katerem živimo, umetnost vztrajno išče svojo pot še danes.

Na naši spletni strani lahko najdete več o ustvarjalcih in njihovi poeziji ter številne prevode.

Prav tako pa vas prisrčno vabimo, da spremljate spletno stran in ostala družbena omrežja Beletrine, vključno z Beletrininim You Tube kanalom, kjer so zanimive in aktualne umetniške vsebine.

Vabljeni!


19. september 2020

Dnevi poezije in vina: Patrizia Cavalli - pogovor s Patrizio Cavalli

Cenjeni ljubitelji poezije,

vabimo vas, da si ogledate intervju s častno gostjo letošnjega festivala Dnevi poezije in vina Patrizio Cavalli. 

 

 

 


30. avgust 2020

ZAKLJUČEK 24. FESTIVALA DNEVI POEZIJE IN VINA 2020

V soboto, 29. avgusta, so se z Velikim večernim branjem in koncertom Dua Atanasovski zaključili 24. Dnevi poezije in vina. Z več kot 60 dogodki, 33 pesniki iz 16 držav in več kot sto udeleženimi umetniki nam je uspel še en odlično obiskan festival, s čimer smo dokazali, da se navkljub izzivom, ki jih prinašajo trenutne omejitve, da umetnost ljudem še vedno ponuditi na dogodkih v živo.


30. avgust 2020

OKROGLA MIZA: VINO IN UMETNOST

Sobotno festivalsko dopoldne smo preživeli v Dominikanskem samostanu na Ptuju, kjer smo se udeležili okrogle mize o povezovanju vina in umetnosti. Sodelujoči gostje Janja Viher, Franci Cvetko, Stane Kocutar, Slavko Podbrežnik, Danilo Steyer in Sašo Topolšek so premišljevali o vinu kot o umetniškem izrazu in obratno.


29. avgust 2020

ODPRTO PISMO EVROPI 2020

24. Dneve poezije in vina na Ptuju smo otvorili s častnim branjem Odprtega pisma Evropi, avtorica katerega je madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.


28. avgust 2020

NA PTUJU OTVORILI 24. DNEVE POEZIJE IN VINA

Dneve poezije in vina smo začeli z Večeri pred dnevi, ki so bili polni poetičnih in glasbenih izkušenj, primernih za različne generacije. Vse do jutri zvečer, 29. avgusta, boste imeli možnost doživeti izkušnjo zasebnega branja, obiskati gledališke uprizoritve in koncerte ter se udeležiti degustacij vin vinarjev vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

Kraj in čas dogodkov na Ptuju in v drugih krajih si lahko ogledate na: https://www.stihoteka.com/dogodki/seznam


26. avgust 2020

Nagradna igra Poezija na Biblosu

Sodelujte v nagradni igri Dnevi poezije in vina z Biblosom in z malo sreče lahko dobite nov uradni Biblos e-bralnik Calypso z dvema e-knjigama poezije! 

Do 31. avgusta 2020 oddajte letak za žrebanje v prešerno škatlo na prizoriščih Dnevov poezije in vina in sreča se lahko nasmehne prav vam!

Pravila nagradne igre so objavljena na www.stihoteka.com


23. avgust 2020

Dnevi poezije in vina na Radio Slovenija

Na Radiu Slovenija vas od 24. 8. do 30. 8. vabimo k poslušanju jutranjega in večernega predvajanja  liričnega utrinka gostujočih pesnic in pesnikov za poetična jutra in sproščene večere na 3. programu. V literarnem nokturnu se bomo posvetili  poljski pesnici Krystyni Dąbrowski in hindijskemu pesniku Mohanu Rani.1/3
1/3