14. julij 2023

Vabljeni na 27. festival Dnevi poezije in vina

Največji in najprepoznavnejši mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, ki uspešno združuje pesniško besedo s promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, se bo tudi letos odvijal zadnji teden avgusta na Ptuju in v številnih drugih krajih.

Programske vajeti festivala je letos prevzela pesnica Kristina Kočan.

»Letošnji festival bodo obarvali verzi treh izvrstnih osrednjih pesniških gostov, Ilme Rakusa, Eugenijusa Ališanke in Davida Harsenta. Festival pa prinaša tudi druge močne sodobne poetike, še zlasti bi izpostavila nekaj letošnjih pesnic: Joumano Haddad, pesnico in borko za človekove pravice, ki je bila izbrana med 100 najbolj vplivnih arabskih žensk, pa Luljeto Lleshanaku, ki ji pravijo tudi pionirka albanske poezije in je gotovo pesnica svetovnega formata in zanimivo Marie Iljašenko, ki črpa iz najrazličnejših virov. Festival bo obogatilo tudi slovensko vino, pred nami je veliko vinskih pokušin. Čakajo nas številni dogodki, tudi novi formati dogodkov, na katerih bodo lahko obiskovalci gotovo našli kaj zase in slišali kaj novega, vznemirljivega.« 

- Kristina Kočan, programska vodja festivala 

 

Častna gosta festivala bosta švicarska pesnica Ilma Rakusa in litvanski pesnik Eugenijus Ališanka. Obema častnima gostoma bosta v redni Beletrinini zbirki izšli dvojezični knjigi njune izbrane poezije. Uradna otvoritev 27. festivala bo v četrtek, 24. avgusta, na Vrazovem trgu na Ptuju, kjer bo tudi osrednje dogajanje. Festival Dnevi poezije in vina bomo sedaj že tradicionalno odprli z branjem Odprtega pisma Evropi, katerega letošnji avtor je svetovno priznan angleški pesnik David Harsent. 

»Živeti kot jaz na majhnem otoku, ki se je odločil, da se bo odcepil od Evrope. Zdi se mi, da bi lahko bilo moje pismo Evropi sestavljeno iz ene same besede – oprostite. Razmišljam o bogati evropski kulturi kot o nečem, kar si delimo in k čemur lahko prispevam. Moja dela so prevedena v nemščino, španščino, francoščino, grščino in bosanščino. Vendar pa je še vedno prisoten občutek izgube. Zvok zaloputajočih se angleških vrat, obračajoči se hrbti, zvok evropske himne, resnično depresiven in ksenofobičen prizor. Priložnost za pisanje Odprtega pisma Evropi se mi zdi kot iztegnjena roka, roka, ki odpira vrata in jo je treba zgrabiti. In to pozdravljam.« 

David Harsent, avtor Odprtega pisma Evropi 

V sredo, 23. avgusta, bomo tako v Ljubljani, natančneje v Švicariji, lahko prisluhnili zanimivemu pogovoru z osrednjima festivalskima gostoma – Davidom Harsentom in Ilmo Rakusa. Pogovor bo vodila novinarka Nina Cijan, ki bo skupaj z gostoma med drugim premišljevala o tem, kako okolje vpliva na ustvarjalni proces in kako oblikuje edinstvene pesniške pripovedi. Pogovoru bo sledil zvočno-vizualni performans Redkobesednost perutnic.

Poleg omenjenih pesnikov bo nastopilo še 16 pesniških gostov z vsega sveta, ki jih je izbrala letošnja kuratorka festivala, galicijska pesnica Yolanda Castaño, in katerih izbrana dela bodo izšla v privlačnih pesniških knjižicah. Slovenski avtor v fokusu bo France Forstnerič. Ob 90. obletnici avtorjevega rojstva bo festival skozi pogovor in razstavo osvetlil njegovo bogato literarno zapuščino. Glavnino festivalskega dogajanja, ki vsako leto privabi več kot pet tisoč obiskovalcev, bo gostil Ptuj.

Na Vrazovem trgu bodo ob večerih potekala Velika pesniška branja, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali vsi gostje festivala. Pripravljamo tudi bogat spremljevalni program z literarnimi delavnicami, družabnimi vinsko-kulinaričnimi dogodki in večernimi koncerti. Uživali bomo v ritmih unikatnega dunajskega jazz kvarteta June in October, četrtkov večer bo poživilaslovenska glasbena skupina Batista Cadillac, v petek pa bomo prisluhnili koncertu mlade ljubljanske peterice Regen ter etno jazz skupini Čompe v soboto.

 

Vsi dogodki na festivalu, razen dveh kulinaričnih dogodkov, bodo tudi tokrat brezplačni, potekali pa bodo v slovenskem in angleškem jeziku.