15. maj 2023

88. Huda pokušnja! z Mileno Zupančič ob vinih Kulčar

Milena Zupančič je verjetno eden najbolj prepoznavnih obrazov slovenskih filmskih platen in gledaliških odrov. V zgodovino se je kot ena največjih igralk 20. stoletja vpisala z vlogami v kultnih filmih kot sta Cvetje v jeseni in Moj ata, socialistični kulak. Nastopala je tudi na mnogih domačih in tujih odrih, nazadnje v Mestnem gledališču Ptuj v predstavi Pot neizbrana. Milena Zupančič se je s Tadejem Golobom, odličnim slovenskim biografom, začela sestajati leta 2016 v njeni domači Bohinjski Beli. Skupaj sta ustvarila knjižno uspešnico Kot bi luna padla na zemljo, ki jo bo igralka predstavila tudi na tokratni Hudi Pokušnji!.

Vsak pravi Lendavčan mora imeti svoj vinograd, in zato ga poseduje tudi dr. kemijske tehnike Bojan Kulčar. Najdete ga nad Lendavo, kjer se trte pnejo do razgledne točke, znamenite klopice ljubezni, s pogledom do znanega Vinariuma in daleč naokrog. Bojan pravi, da ga k trtam žene prav posebna ljubezen, njegovo vinogradniško in vinarsko delo zaznamujejo strastnost, predanost, plemenitenje tradicije z inovacijami, znanjem in izkušnjami. Njegovo posestvo ni veliko (svojima ljubljencema laškemu in renskemu rizlingu je namenil 1,3 hektarja), si pa kljub temu prizadeva za kar najvišjo kakovost vina. Da mu to uspeva, dokazujejo tudi medalje z mednarodnih ocenjevanj, ustoličenje njegovega laškega rizlinga za županovo vino in drugi dosežki.


Tokratna Huda pokušnja! bo obogatena z različnimi in po svoje izzivalnimi laškimi rizlingi letnika. Večer bomo otvorili s penino Ana, nadaljevali z omenjenim županovim vinom, se lotili posebne različice z biološkim razkisom, in ga sklenili z maceriranim in barikiranim vinom. Čaka nas zanimiv uvid v to, kaj vse zmore pri nas še vedno po krivem zapostavljena sorta. Dajmo ji priložnost!  

Literarno-vinski večer bosta zopet povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman. Vstop je prost!

Soprireditelji: Beletrina, Dom KULTure Muzikafe, TheThirdWine

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.