21. avgust 2023

Festivalsko dogajanje v prvi polovici tedna

Začel se je 27. festival Dnevi poezije in vina, ki bo do sobote, 26. avgusta, potekal na Ptuju in v številnih drugih krajih po Sloveniji ter čez mejo. V šestih festivalskih dneh se bo pod taktirko Kristine Kočan, programske vodje festivala, zvrstilo 60 raznovrstnih dogodkov za vse starostne skupine in okuse.

»Festival Dnevi poezije in vina tudi letos ostaja inovativna platforma, ki omogoča dragoceno stapljanje umetniških praks, medtem ko postavlja na sam vrh tako poezijo kot kulturo vina. Osrednji dogajalni prostor Ptuj se spremeni v talilni lonec raznorodnih kultur, poetik in idej, kar bogati ves slovenski prostor,« je kratko in jedrnato povzela pomen festivala Kristina Kočan, programska vodja festivala.

 

Poleg Ptuja, ki predstavlja osrčje festivala, bodo številni drugi kraji, kot so Ljubljana, Krško, Ormož, Ljutomer, Petanjci in Dornava, ter Potrna v Avstriji in Varaždin na Hrvaškem gostili 18 pesnikov in pesnic iz 10 držav. Osrednji gosti festivala so švicarska pesnica Ilma Rakusa, litovski pesnik Eugenijus Ališanka in avtor Odprtega pisma Evropi, pesnik David Harsent, ki se nam bo zaradi okrevanja po operaciji pridružil prek videopovezave.

 

Prvi festivalski dan se bo začel na Petanjcih z odprtjem razstave likovne kolonije Vino-art ob 17. uri in se nadaljeval s pesniškim branjem udeležencev češko-slovenske prevajalske delavnice. V sklopu letošnje prevajalske delavnice bodo v ospredje postavili sodobno češko poezijo, v goste pa prihajata češka pesnika Marie Iljašenko in Ondřej Lipár, ki bodo v prvih dneh festivala sodelovali na katalonsko-slovenskih prevajalskih delavnicah v družbi slovenskih kolegov. Poleg Petanjcev bodo prevajali svojo poezijo in se predstavili občinstvu tudi v torek, 22. avgusta, v Ljutomeru in v sredo, 23. avgusta, v Ormožu.

 Eugenijus Ališanka, foto: Bartosz Frątczak         Ilma Rakusa, foto: Giorgio von Arb

V sredo, 23. avgusta, ob 19. uri bo v Švicariji v Ljubljani prav tako možno prisluhniti zanimivemu pogovoru z osrednjima festivalskima gostoma – Eugenijusom Ališanko in Ilmo Rakusa. Pogovor bo vodila novinarka Nina Cijan, ki bo skupaj z gostoma med drugim premišljevala o tem, kako okolje vpliva na ustvarjalni proces in kako oblikuje edinstvene pesniške pripovedi. Pogovoru bo sledil zvočno-vizualni performans Redkobesednost perutnic.

Uradna otvoritev 27. edicije festivala bo v četrtek, 24. avgusta, ob 20.30 na Vrazovem trgu na Ptuju. Sedaj že tradicionalno bo festival pričelo branje Odprtega pisma Evropi, temu pa bo sledilo Veliko pesniško branje. Večer se bo zaključil v ritmih skupine Batista Cadillac ob 22. uri in Pet pred polnočjo: Aurélie Maurin ob 23.55.
(Batista Cadillac, foto: Matic Kremžar)

Letos prvič bo na voljo tudi festivalsko vino, suhi chardonnay letnik 2022 vinske kleti Vinag 1847, preoblečeno v festivalsko podobo. Skupaj s knjižicami in dvojezičnima zbirkama pesniških gostov pa ga boste lahko odnesli domov tudi v lični platneni vrečki s podobo letošnje osrednje ilustracije festivala, ki je delo Hane Jesih.