12. januar 2023

85. Huda pokušnja!: s Cvetko Lipuš ob vinu Ptujske kleti

Na domačem terenu ob domačih vinih. Skupaj z Maksimiljanom Kadivcem iz Ptujske vinske kleti in pesnico Cvetko Lipuš se bomo poslovili od lanske sezone Hudih pokušenj in otvorili novo sezono s pokom! Vabljeni na 85. Hudo pokušnjo, ki bo potekala v sredo, 25. januarja, ob 19. uri, v Domu KULTure muziKafe na Ptuju. Literarno-vinski večer bosta povezovala Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Vstop prost!

O avorici
Cvetka Lipuš (1966) je avstrijska pesnica slovenskega porekla, ki prihaja iz umetniško plodovite skupnosti koroških Slovencev. Piše v slovenščini, doslej je objavila sedem pesniških zbirk. Njene pesmi so prevedene v angleščino, nemščino in bolgarščino.a Poezijo Cvetke Lipuš, ki je za svojo prejšnjo zbirko Kaj smo, ko smo prejela nagrado Prešernovega sklada, določa končna postaja, ki pa ni nujno vedno končna – smrt. Tokrat se odhajanje pojavi že v naslovu. Njena najnovejša zbirka je napisana kot svojevrsten pesniški priročnik, za vse tiste ki se poslavljajo na takšen ali drugačen način.


O vinarju
Po dveh desetletjih lastniških preigravanj in kdaj pa kdaj negotovi prihodnosti, se je decembra 2021 v Ptujski kleti, ki se ponaša s častitljivo tradicijo, vendarle pokazala luč na koncu predora. Takrat trije zagnanci z novoustanovljenim podjetjem Pullus Wines postanejo večinski lastniki Ptujske kleti, eden od njih je glavni enolog Maksimiljan Kadivec, tokratni vinski gost na 85. Hudi pokušnji! Marsikaj nas bo zanimalo, denimo, kako se počuti kot solastnik kleti, v kateri je milijon litrov vina, kakšno breme odgovornosti leži pri taki količini na plečih glavnega kletarskega mojstra, kako in če sploh bodo prišli do zaokroženih trideset do štirideset hektarjev lastnih vinogradov, ki bi jim omogočili pridelati grozdje, da bi do potankosti ustrezalo njihovim načrtom za najvišjo kakovost, in še. Seveda vse to ob njihovih, njegovih vinih: penini iz samo belega pinota (s takšno se doslej še nismo srečali), sauvignonu zadnjega letnika in leto starejši modri frankinji. Obeta se zanimiv uvod v novo sezono Hudih pokušenj!

Soprireditelji: Beletrina, Dom KULTure Muzikafe, TheThirdWine
Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.