9. marec 2023

86. Huda pokušnja!: s Katarino Marinčič ob vinu Kmetije Pintarjevi

Na 86. Hudi pokušnji! bosta z nami vrhunska pisateljica Katarina Marinčič in vsestranska haloška mladenka Mateja Golc. Debata bo tekla o avtoričinem kratkem romanu Ženska s srebrnim očesom ob kateri bomo prepustili svoje brbončice razvajti z vrhunskimi vini Kmetije Pintarjevi.

Vabljeni na 86. Hudo pokušnjo!, ki bo potekala v sredo, 29. marca, ob 19. uri, v Domu KULTure muziKafe na Ptuju. Literarno-vinski večer bosta povezovala Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Vstop prost!

 

O avtorici

Katarina Marinčič (1968) je pisateljica, literarna zgodovinarka, prevajalka in profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Njen pisateljski opus obsega romane Tereza, Rožni vrt, Prikrita harmonija (nagrada kresnik 2002) in Po njihovih besedah (nagrada kritiško sito 2015) ter zbirko novel O treh (nagrada Dnevnikova fabula 2007). Roman Prikrita harmonija je doslej izšel v nemškem jeziku, roman Po njihovih besedah v romunščini, zbirka O treh v makedonščini in francoščini. Kot avtorica spremnih besed je sodelovala pri številnih slovenskih izdajah francoskih klasikov. Iz francoščine je med drugim prevedla delo Paula Veyna Kako je naš svet postal krščanski, mladostno zbirko Marcela Prousta Radosti in dnevi ter njegovih Petinsedemdeset listov, ki so izšli pred kratkim.

 

O Mateji Golc iz kmetije Pintarjevi

Na marčevski, že šestinosemdeseti Hudi pokušnji!, bodo na odru prevladovale dame, med njimi mlada in nadobudna Mateja Golc. Študentka drugega letnika na ljubljanski Biotehniški fakulteti, smer agronomija, sicer pa glasbenica na več inštrumentih, dejavna v različnih društvih, ob koncu tedna streže gostom v baru v Podlehniku, med tednom v Vinskem baru Šuklje v Ljubljani, občasno vodi degustacije v Vidovi kleti za Vinarsko zadrugo Haloze, pomaga pri zadružnih aktivnostih, za nameček še v domačem Podeželskem razvojnem jedru Halo. A to še zdaleč ni vse! Še kako so dobrodošle njene pridne roke na Pintarjevi babičini in dedkovi kmetiji v Velikem Okiču, kjer vinogradu, sadovnjaku in pašniku delajo družbo ovce. In kar težko si predstavljamo, da ob vsem tem najde še čas za pomoč na očetovem posestvu v Trdobojcih z velikim ekološkim sadovnjakom starih visokodebelnih dreves in pašno skupnostjo. Pravi naslov za pogovor o Halozah včeraj, danes in jutri z različnih zornih kotov. Vina? Na pokušnji bodo Pintarjeva: bela zvrst, beli pinot, renski rizling. Še kaj? Presenečenje! Kakšno? Ne izdamo, samo namig: Mateja obvlada različne inštrumente.

 

Soprireditelji: Beletrina, Dom KULTure Muzikafe, TheThirdWine

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.