14. november 2022

84. Huda pokušnja!: s Tomažem Kosmačem ob vinu Hlade

Čeprav bo to že štiriinosemdeseta Huda pokušnja!, takšne doslej še nismo doživeli. Vabljeni na vertikalno degustacijo sauvignonov, okušanje in spoznavanje ene sorte iz istega vinograda, vendar različnih letnikov.

Vinsko-literarni večer bo potekal v sredo, 30. novembra, ob 19. uri, v Domu KULTure muziKafe na Ptuju. Na 84. Hudi pokušnji! bosta z nami pisatelj Tomaž Kosmač in vinar Urban Hlade (Vino Hlade). Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman.

Vstop prost!


O avtorju
Tomaža Kosmača poznamo po žalostnem in toplem humorju s katerim opisuje robove družbe, naseljene z alkoholiki, brezposelnimi in najrazličnejšimi posebneži. Med njimi se dogaja večina njegovih kratkih zgodb in romanov. Njegova nova zbirka kratke proze pove veliko o vzdušju, ki jo obdaja, že s svojim prostodušnim naslovom Ko jebe. »Zgodbe v zbirki niso izmišljene, so pa podrejene literarni obliki. Zanje ni potreben navdih. Prinaša jih življenje samo,« pojasnjuje avtor.

O vinarju
Ker mladi in nadebudni Urban Hlade velja za mojstra sauvignona, ki je sicer zahtevna in razvajena sorta tako v vinogradu kot v kleti, bomo našo pozornost namenili letnikom 2022, to vzorec bo med nas prišel naravnost iz cisterne, potem še sauvignonoma 2021 in 2020. Vsa vina bodo suha, lahko jih bomo tudi primerjali s svetovnimi uspešnicami. Za nameček in za konec še nekaj drugega, polsladki rumeni muškat. Osem hektarjev vinogradov premore Vinogradniška kmetija Hlade na Šobru, na stičišču Slovenskih goric in Kozjaka. Njihova vina odlikujejo sadnost, svežina in mineralnost, povedo sami. Kaj pa je to, mineralnost v vinih? Pridite na Hudo pokušnjo!, in izvedeli boste še marsikaj drugega.


Soprireditelji: Beletrina, Dom KULTure Muzikafe, TheThirdWine
Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.