27. avgust 2023

Zaključek festivala Dnevi poezije in vina

Včeraj, v soboto, 26. avgusta 2023, se je zaključil 27. festival Dnevi poezije in vina. Šestdnevni festival, na katerem se je tokrat predstavilo 18 pesniških gostov iz 10 držav na kar 60 raznovrstnih kulturnih dogodkih, 3 Velikih pesniških branjih in številnih pogovorih, je letos v družbi dobrega vina in glasbenega dogajanja na Ptuj in druge kraje po Sloveniji ter čez mejo privabil kar 6.000 obiskovalcev. 

Dogajanje smo zaključili na Vrazovem trgu na Ptuju s tretjim Velikim pesniškim branjem gostujočih pesnic in pesnikov – dominikanskega pesnika Franka Báeza, španske pesnice in kuratorka letošnjega festivala Yolande Castaño, slovenske pesnice Miriam Drev, češke pesnice Marie Iljašenko in častnega gosta ter avtorja Odprtega pisma Evropi 2023 Davida Harsenta. Festival se je letos odvil pod taktirko nove programske vodje festivala Kristine Kočan in izvršne producentke festivala Taje Islamovič, ki sta se bo branju zahvalili tako pesniškim gostom kot tudi celotni ekipi sodelujočih. 

“V času festivala mesto Ptuj zadiha skupaj, ljudje odprejo svoje domove, svoja dvorišča, gostijo pesnike in raznovrstne dogodke. Na vsakem koraku je moč začutiti poezijo in poskusiti kakšno dobro slovensko vino,” je čudovito sobivanje festivala s prebivalci mesta poudarila Kristina Kočan, programska vodje festivala.

Sledil je koncert skupine Čompe in Pet do polnoči zvočna instalacija, ki je izbrano poezijo letošnjih festivalskih gostov prepletala z elektronsko glasbo. Večer je postregel tudi s kakovostnimi vini, ki so bila na voljo na Vinskem oltarju.  

Dan smo na Ptuju začeli s projekcijo kratkih animiranih filmov, ob katerih so lahko otroci na humoren in igriv način spoznavali različne vidike trajnostnega razvoja in varstva narave. Dopoldne se je, prav tako na Ptuju, odvil tudi drugi sklop dogodka Kilometer poezije, ki smo ga poimenovali Pesnikov sprehod, zvečer pa Soareja z vinskim koktajlom v Stari steklarski delavnici, eleganten dogodek, ki je združil umetnost miksologije s prefinjenostjo vina. 

V Mariboru, natančneje v vinski kleti Vinag, sta slovenski pesnik Denis Škofič in albanska pesnica Luljeta Lleshanaku spregovorila o umetnosti poezije brez moderatorja. Poleg Ptuja in Maribora se je festival včeraj odvil tudi v Križevcih pri Ljutomeru

Vabljeni, da vtise z dogodkov doživite tudi ob ogledu fotografij v galeriji.