29. avgust 2021

Veliki zaključek jubilejnih Dnevov poezije in vina

V soboto, 28. avgusta, so se z Velikim pesniškim branjem in koncertom dua Silence zaključili 25. Dnevi poezije in vina, ki so na Ptuj in v druge kraje v Sloveniji, Avstriji in na Hrvaškem v petih dneh pripeljali mednarodna imena sodobne evropske in svetovne poezije. Z bogatim kulturnim in vinsko-kulinaričnim programom je festival z dogodki na skoraj štiridesetih prizoriščih in 35 pesnicami in pesniki iz 20 držav v petih dneh pričaral čudovito vzdušje. Poleg Ptuja je pesniško dogajanje obiskalo tudi Belo, Juršince, Križevce pri Ljutomeru, Krško, Ljubljano, Ljutomer (na sliki), Mursko Soboto, Ormož, Petanjce, Potrno (Avstrija), Selce, Varaždin (Hrvaška) in Vitomarce.

Letošnjo jubilejno edicijo festivala, ki je eden izmed največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, je še posebej zaznamovalo mednarodno povezovanje in raznovrsten kulturni program, ki je poleg glavnih poudarkov poezije in vina vključeval še program iz glasbene, vizualne, fotografske, filmske, plesne, gledališke in drugih umetnosti za vse starostne in interesne skupine. Tudi letos se je festival povezal s številnimi lokalnimi in mednarodnimi kulturnimi ustanovami ter poleg pesnic in pesnikov gostil tudi direktorje mednarodnih pesniških festivalov. Nekateri med njimi so člani evropske mreže za poezijo Versopolis, v katero je vključenih več kot 300 pesnikov iz vse Evrope in več kot 30 festivalov, Dnevi poezije in vina pa so že sedmo leto nosilec platforme. V okviru festivala sta pri Beletrini izšli pesniški zbirki častnih gostov Petra Borkovca in Ane Luíse Amaral ter tiskane knjižice vseh gostujočih pesnic in pesnikov. Že peto leto zapored je evropske državljane in državljanke ter politične odločevalce nagovorilo Odprto pismo Evropi, katerega avtor je letos nemški pisec Durs Grünbein.

V okviru festivala je nastal nov spletni umetniški projekt Share a Light/Deli luč, ki ga podpisujejo digitalni umetniki in uveljavljeni literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger. V globalnem interaktivnem zemljevidu poezije bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci in ustvarjalke z vsega sveta. Digitalni zemljevid sveta bo s pesmimi, slikami in videi avtorjev in avtoric s pomočjo svetlobnih signalov soustvaril drugačen pogled na prostor okoli nas ter razsvetlil in povezal človeško skupnost. Avtorji in avtorice bodo z digitalnimi točkami svetlobe, ki se na zemljevidu povežejo z drugimi, ustvarili globalni digitalni zemljevid upanja. Projekt s širjenjem svetlobe spodbuja upanje, medkulturno sodelovanje, dialog in mreženje ter v skupno virtualno okolje vabi ustvarjalce, strokovnjake s področja digitalizacije, širšo javnost in predvsem mlade.

Ena izmed novosti letošnjega festivala je bila spremenjena lokacija glavnega prizorišča, ki se je z Vrazovega trga preselilo na ptujsko mestno tržnico. Tam so ob večerih potekala Velika pesniška branja gostujočih pesnic in pesnikov ter glasbeni nastopi Slovenskega mladinskega orkestra in Katalene, Mónike Lakatos – Romanimo, zasedbe Hauptman ter dua Silence.

V intimnem vzdušju domačih dvorišč in vrtov so Ptujčani gostili Dvoriščna branja, lokalni vinarji so s pesnicami in pesniki sodelovali na tradicionalnih Hudih pokušnjah, v otroškem programu so v stik s poezijo prišli tudi najmlajši obiskovalci, kot vsako leto pa je del programa potekal tudi v domu za upokojence. Ob bogatem spremljevalnem programu so 25. Dnevi poezije in vina Ptuj in druge kraje ponovno spremenili v prestolnico poezije.

Kot je povedal vodja festivala Aleš Šteger, je letošnji festival za organizatorje predstavljal izjemen organizacijski izziv, saj so želeli ohraniti to, kar so gradili vsa leta in ga narediti izrazito mednarodnega, kar v teh časih ni enostavno. "A ko se ti odzovejo vsi nastopajoči in priletijo iz Evrope in ZDA, kljub temu da vedo, da morajo nekateri zato nazaj v karanteno, potem veš, da se ves trud izplača. Seveda vse to ne bi bilo mogoče brez številnih lokalnih podpornikov, festivalske ekipe in pa predvsem producentke Sabine Tavčar, ki je srce festivala," pravi Šteger. "Vsebinsko je za nami zelo močen in raznolik ter logistično zahteven festival. Obenem je vsaka taka okrogla obletnica tudi neka cezura, kjer se kot organizator vedno na novo sprašuješ kam v bodoče. Zelo verjamem v internacionalizem, v evropsko dimenzijo, v to, da poezija lahko deluje izrazito povezovalno, briše politične in druge meje in da ima v našem svetu toliko pomembnejše mesto kot ga je morda imela še pred desetimi leti, ko se je zdelo, da živimo v svetu brez težav. 25 let je ravno prav, da čutimo, da smo ravno dobro začeli in se vidimo ponovno naslednje leto!"