2. julij 2021

Prihaja jubilejni festival Dnevi poezije in vina

Dnevi poezije in vina, eden največjih in najprepoznavnejših mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najkakovostnejših slovenskih vin, praznuje 25 let. Zaradi jubileja bo festival, ki vsako leto konec avgusta gosti številne priznane pesnice in pesnike z vsega sveta ter izbrane domače vinarke in vinarje, še posebej svečan. Na Ptuju in na nekaj dogodkih, ki bodo potekali tudi v Ljubljani, Murski Soboti, Krškem, Vitomarcih, Juršincih, Ljutomeru, Križevcih pri Ljutomeru, Ormožu, Belem, Izoli, Petanjcih, Selcih, Varaždinu na Hrvaškem in Potrni v Avstriji bo med 24. in 28. avgustom nastopilo 35 pesnic in pesnikov iz 20 držav. Častna gosta festivala bosta češki pesnik Petr Borkovec in portugalska pesnica Ana Luísa Amaral, Odprto pismo Evropi, ki letos nastaja v sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, pa bo napisal in ga na Ptuju prvič prebral nemški pesnik Durs Grünbein. Glavna festivalska poudarka – poezijo in vino – bo spremljal tudi bogat spremljevalni program.

Jubilejni Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Ljubljani s pesniškimi branji in prevajalskim projektom, namenjenim mladim avtorjem in avtoricam, ter s srečanjem direktorjev literarnih festivalov evropske pesniške platforme Versopolis iz 30 evropskih držav. V naslednjih festivalskih dneh bo poezija naselila Ptuj in druge kraje po Sloveniji ter na Hrvaškem in v Avstriji, literarne dogodke pa bodo spremljali tudi koncerti in kulinarično-vinski program.

Letošnja posebnost festivala je nov spletni umetniški projekt Share a Light/Deli luč, pod katerega se podpisujejo digitalni umetniki in uveljavljeni literati Valerie Wolf Gang, Jaka Železnikar, Aljaž Koprivnikar in Aleš Šteger. Na globalnem interaktivnem spletnem zemljevidu sreče in upanja bodo svojo luč prižigali in delili ustvarjalci z vsega sveta.

Zgodovina festivala Dnevi poezije in vina, ki letos praznuje četrt stoletja, je izjemno bogata. Do zdaj je na festivalu, ki se je začel v Medani in se nato leta 2010 preselil na Ptuj, nastopilo 400 mednarodno priznanih pesnikov in pesnic iz različnih držav ter več kot 2000 drugih ustvarjalk in ustvarjalcev. Na literarnih dogodkih je zazvenelo že 100.000 verzov v več kot 50 jezikih, okoli 1200 brezplačnih dogodkov pa je spremljalo več kot 100.000 obiskovalcev.

Pod okriljem Dnevov poezije in vina je izšlo več kot 150 pesniških zbirk, prevedenih iz 50 jezikov, in štiri izdaje Odprtega pisma Evropi, od katerih je bila vsaka prevedena v 15 jezikov, v teh letih pa so v okviru festivala nastale tudi številne druge publikacije. Od leta 2013 vinski program festivala bogatijo dogodki Hude pokušnje. Pesniških branj, ki jih spremljajo degustacije vrhunskih vin, se je zvrstilo že 73.

»V vseh teh letih so nam bili naklonjeni muze, bogovi in večinoma tudi mediji. Zabeležili smo več kot 10.000 medijskih objav v slovenskih in tujih medijih, od prispevka na CNN do reportaže v letalskem magazinu nacionalne japonske letalske družbe. Hvalimo se, da smo največji in najbolj prepoznaven mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, a v resnici verjamemo, da smo šele na začetku svoje poti,« je ob jubilejni izdaji Dnevov poezije in vina povedal vodja festivala Aleš Šteger.

Za vse informacije spremljajte tudi našo Facebook stran festivala. 

Festival bo potekal skladno z navodili pristojnih institucij. O podrobnostih vas bomo obvestili pravočasno.