10. avgust 2021

Glasbeni program tudi letos ponuja presežke

Na Ptuj se vrača Slovenski mladinski orkester, ki z vsakoletnimi novimi glasbenimi gosti postavlja nove mejnike. V nove glasbene vode se letos orkester podaja skupaj z zasedbo Katalena. Premišljeno izbrani tradicionalni ljudski napevi v povsem novi oblikah, za katere je poskrbel Matija Krečič, bodo prvi festivalski dan premierno zazveneli na ptujski Mestni tržnici.

Tradicija bo rdeča nit tudi skozi drugi festivalski dan, ko bo na odru Madžarka Monika Laktos. Skupaj s svojim partnerjem Mihalyjem Rostasom nas bo popeljala v glasbeni svet madžarskih Romov.

Prvič na Ptuj prihaja vsestranski ustvarjalec Žan Hauptman. Leto 2021 je začel udarno in uspešno, saj je pod umetniškim imenom Hauptman izdal debitanski album 'Finished, not perfect'. Sam pravi, da svojo glasbo riše, bendu pa pusti, da jo obarva, in prav v živo se pesmi zlijejo v vznemirljivo sliko.

Zadnji festivalski dan bo zazvenela tišina. Duet Silence nas bo popeljali na glasbeni sprehod skozi svojih 25 let zavidljive kariere. Doslej sta ustvarjalca napisala glasbo za več kot 40 gledaliških, lutkovnih in plesnih predstav, sodelovala s priznanimi režiserji in pisala ter producirala glasbo za skupino Laibach.

Osrednjemu glasbenemu programu se pridružujejo tudi drugi koncertni vložki med dogodki: razigrani Pantaloons in duo Vivo na Karavani evropske poezije v Ljubljani, glasbeno promenado na Ptuju pa bodo pospremili Matic Ačko, Opus 6 in Daniel Marinič.