29. avgust 2020

Odprto pismo Evropi 2020

24. Dneve poezije in vina na Ptuju smo otvorili s častnim branjem Odprtega pisma Evropi, avtorica katerega je madžarska pesnica in prozaistka Krisztina Tóth.

Odprto pismo Evropi ima poseben pomen in veliko vlogo, kajti ima možnost in moč nasloviti mnoge avtoritete, od posameznikov do institucij, v omenjenem geografskem prostoru.

Ena najbolj branih madžarskih avtoric je izpostavila, da je bilo to zanjo zelo častno opravilo, hkrati pa nam je zaupala, da je tovrsten žanr izziv za pesnika, namreč pri pisanju tovrstnih besedil ne moremo mimo omembe političnega stanja v domovini in Evropi.

Na vprašanja moderatorja, kakšen učinek je želela doseči pri bralcih, odgovori, da med pisanjem ne razmišlja o odzivu bralcev. Meni, da se mora avtor popolnoma posvetiti pisanju in biti na globoki personalni ravni vpleten v proces, kar sama enači z verodostojnostjo. Ravno s tem, da se popolnoma prepustiš pisanju in greš globoko vase, dosežeš svobodo v izražanju in ustvariš neke vrste ogledalo za bralca in mu na ta način prikažeš njegovo lastno realnost. To je učinek. Sama je zagovornica stališča, da literatura ne predlaga rešitev, temveč osvetljuje realnost in zastavlja vprašanja, ki nas, bralce, postavijo v nelagoden položaj in napeljejo k razmišljanju.

V njenem Odprtem pismu Evropi je prisoten motiv bolezni, ki odseva današnji življenjski ritem, za katerega meni, da je problematičen. Posledice tega ritma pa so prisotne »bolezni« v Evropi, kot so nacionalizem, razredne razlike, homofobija, agresija in sovražni govor. Avtorica poudarja, da je morda ravno ta trenutek tisti zadnji, da se odločimo, kako bomo živeli.

Zanimivo je, da je skozi celotno debato z občinstvom poudarjala pomen prisotnosti ironije v našem življenju.

»Ne bodite jezni. Bodite ironični. Če boste naleteli na negativen odziv teksta, pomeni, da je dobro zasnovan.« Krisztina Tóth, avtorica Odprtega pisma Evropi 2020

Ob zaključnem nagovoru pa je publiki, tako kot svojim nekdanjim učencem, podala izvrsten nasvet. Svetuje namreč, da se svojih najljubših poetičnih verzov učite s srcem in na pamet. Kajti ne glede na to, kje v življenju se boste znašli, v katerem kraju ali situaciji, vas bodo vaši najljubši verzi vedno varovali.