21. december 2019

Odprt je natečaj za najboljšo novoletno željo Evropi 2019!

Dnevi poezije in vina v sodelovanju z Allianz Kultufstiftung že tretje leto zaporedoma objavljajo nagradni natečaj za najboljšo novoletno željo Evropi.

Vabimo vas, da nam pošljete svojo novoletno željo Evropi – dobro željo, prošnjo ali nasvet za prihodnost Evrope in vseh, ki jo lahko imenujejo, ali bi jo radi imenovali svoj dom.

Rok za oddajo prispevkov je nedelja, 29. 12. 2019. Najboljšo željo bomo izbrali in objavili na Facebook profilu Dnevov poezije in vina v ponedeljek, 30. 12. 2019.

Avtor/ica najboljše želje bo za nagrado prejel/-a tridnevni obisk prihodnjega festivala Dnevi poezije in vina (26.29. 8. 2020) na Ptuju, Slovenija.

Pravila igre: Želja naj obsega do 200 znakov s presledki in naj bo v slovenskem in/ali angleškem jeziku. Če je želja napisana v katerem od drugih evropskih jezikov, naj ji bo dodan tudi slovenski in/ali angleški prevod. Pošljete jo preko zasebnega sporočila na Facebooku Dnevom poezije in vina do vključno nedelje, 29. decembra 2019. Želji pripišite svoje ime, priimek, e-mail naslov ter kraj in državo, iz katere prihajate. V primeru, da še niste polnoletni, prosimo dopišite svoj datum rojstva.

Obseg nagrade: dve nočitvi z zajtrkom za eno osebo v festivalskem hotelu na Ptuju, kritje mednarodnih potnih stroškov za eno osebo (povratna letalska ali železniška karta ekonomskega razreda za poti med naslednjimi državami: 28 članic EU, države kandidatke, države potencialne kandidatke, druge evropske države kot našteto na povezavi, pokritje potnih stroškov znotraj Slovenije, zagotovljena brezplačna udeležba na vseh želenih dogodkih festivala Dnevi poezije in vina.

Opomba: v primeru, da bo nagrajenec/ka mladoletna oseba, bodo vsi zgoraj navedeni stroški kriti tudi enemu polnoletnemu spremljevalcu/-ki.

 

O ODPRTEM PISMI EVROPI

O Odprtem pismu Evropi Dnevi poezije in vina, eden najuglednejših srednjeevropskih pesniških festivalov, so v sodelovanju z Allianz Kulturstiftung iz Berlina v letu 2017 iniciirali Odprto pismo Evropi. Pismo nagovarja Evropo in svet z željo vrniti v javno rabo jezik umetnosti, pretehtan, pretanjen in natančen. Umetniško vodstvo festivala skupaj z Allianz Kulturstiftung vsako leto izbere vrhunskega pesnika/pesnico in mu/ji da enkratno priložnost nagovoriti Evropo in izpostaviti probleme, ki se mu/ji zdijo najbolj pereči.

Prvo Odprto pismo Evropi je leta 2017 napisal flamski avtor Stefan Hertmans, drugega pa leta 2018 švedska pesnica iranskega rodu Athena Farrokhzad. Obe pismi sta naleteli na izjemen odziv tako pri političnih odločevalcih kot pri najširši evropski javnosti ter bili prevedeni in objavljeni v več kot 10 jezikih. Leta 2019 je Odprto pismo Evropi napisal nemški kozmopolit, pisatelj, pesnik, prevajalec in performer bolgarskega rodu Ilija Trojanow.

Vsa Odprta pisma Evropi so objavljena na spletni strani www.stihoteka.com in kot posebna publikacija. Osebno jih prejmejo vsi poslanci Evropskega parlamenta ter člani Sveta Evrope in Evropske komisije. Objavijo jih številni ugledni evropski mediji, kar jih dela za vseevropski dogodek s težo.