12. april 2024

95. Huda pokušnja! s Špelo Kuhar, Robertom Potokarjem in Amadejo Tacer

Gostitelj 95. Hude pokušnje! bodo 𝗥𝗮𝗱𝗴𝗼𝗻𝘀𝗸𝗲 𝗴𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲 𝘃 𝗚𝗼𝗿𝗻𝗷𝗶 𝗥𝗮𝗱𝗴𝗼𝗻𝗶 𝘃 𝗗𝗼𝗺𝘂 𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗲, 𝗻𝗮𝗷𝘃𝗲𝗰̌𝗷𝗶 𝗶𝗻 𝗻𝗮𝗷𝘀𝘁𝗮𝗿𝗲𝗷𝘀̌𝗶 𝗽𝗿𝗶𝗱𝗲𝗹𝗼𝘃𝗮𝗹𝗲𝗰 𝗽𝗲𝗻𝗲𝗰̌𝗶𝗵 𝘃𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗶 𝗻𝗮𝘀. Njihove korenine segajo v sredino 19. stoletja, ko je vrli Radgončan Alojz Kleinošek začel iz slovenskega vina kraj Radgone penino pripravljati, kot so leta 1853 opazno na prvi strani poročale Bleiweisove Novice, kar naše kraje na časovni lestvici prvih svetovnih peničarjev uvršča na visoko četrto mesto, takoj za Angleži, Francozi in Nemci. Lepa in vsega spoštovanja vredna tradicija!


Naša vinska sogovornica bo 𝗔𝗺𝗮𝗱𝗲𝗷𝗮 𝗧𝗮𝗰𝗲𝗿, sommelierka tretje stopnje, desna roka glavne enologinje, terenska komericalistka in svetovalka gostincem pri izbiri in ponudbi vin.


Hudo pokušnjo bomo začeli z ranino, na katero so Radgončani nadvse ponosni, saj je njihova avtohtona in zato posebna sorta. Mimo Srebrne radgonske penine, v suhi različici, seveda ne moremo, saj gre za prodajno uspešnico, ki se spogleduje s skoraj milijonom prodanih steklenic letno. Srebrni bo po logiki stvari sledila kar se da resna Zlata radgonska penina, Ciconia brut rose 2018. Bo dovolj? O, ne! Tudi četrti vzorec bo, za zdaj ga še ne izdamo. Bo pa vsekakor presenečenje.


Morda pa vas preseneti tudi, kaj vse lahko najdemo v skrivnih kotičkih Slovenije. 𝗦̌𝗽𝗲𝗹𝗮 𝗞𝘂𝗵𝗮𝗿 𝗶𝗻 𝗥𝗼𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗣𝗼𝘁𝗼𝗸𝗮𝗿, arhitekta, ljubitelja umetnosti in dobre hrane ter poznavalca Slovenije, rada raziskujeta kraje naše zanimive dežele.
V vodniku 𝗦𝗹𝗼𝘃𝗲𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗼𝘀𝗲𝗯𝗻𝗼, ki ga bosta predstavila na dogodku, sta izbrala tiste, ki bi jih sama želela videti ob prvem obisku Slovenije. Zajela sta tudi zanimive arhitekturne dosežke, ob tem pa iskala zgodbe ljudi, ki so strastno sledili svojim idejam, sanjam in jih uresničili v številnih oblikah, od kulinarike do mojstrskega rokodelstva.


Literarno-vinski dogodek bosta 𝘃 𝘀𝗿𝗲𝗱𝗼, 𝟮𝟰. 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗮, 𝗼𝗯 𝟭𝟵. 𝘂𝗿𝗶 vodila 𝗝𝗼𝘇̌𝗲 𝗥𝗼𝘇𝗺𝗮𝗻 in 𝗞𝗿𝗶𝘀𝘁𝗶𝗻𝗮 𝗞𝗼𝗰̌𝗮𝗻.


Vstop je prost, prijazno vabljeni!


𝗥𝗲𝘇𝗲𝗿𝘃𝗮𝗰𝗶𝗷𝗲 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗷𝗲𝗺𝗮𝗺𝗼 𝗻𝗮 𝗻𝗮𝘀𝗹𝗼𝘃𝘂: 𝗱𝗼𝗺𝗽𝗲𝗻𝗶𝗻𝗲@𝗿𝗮𝗱𝗴𝗼𝗻𝘀𝗸𝗲-𝗴𝗼𝗿𝗶𝗰𝗲.𝘀𝗶 𝗮𝗹𝗶 𝗻𝗮 𝘁𝗲𝗹𝗲𝗳𝗼𝗻𝘀𝗸𝗶 𝘀̌𝘁𝗲𝘃𝗶𝗹𝗸𝗶: 𝟬𝟮 𝟱𝟲𝟰 𝟴𝟱 𝟱𝟬.


Soprireditelji: Beletrina, TheThirdWine
Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.