30. avgust 2020

Zaključek 24. festivala Dnevi poezije in vina 2020

V soboto, 29. avgusta, so se z Velikim večernim branjem in koncertom Dua Atanasovski zaključili 24. Dnevi poezije in vina, ki so zveneča mednarodna imena sodobne poezije pripeljali na Ptuj in druge kraje po Sloveniji in Avstriji ter jih za štiri festivalske dni obogatili z bogatim pesniško-vinskim festivalskim programom. Z več kot 60 dogodki, 33 pesniki iz 16 držav in več kot sto udeleženimi umetniki nam je uspel še en odlično obiskan festival, s čimer smo dokazali, da se navkljub izzivom, ki jih prinašajo trenutne omejitve, da umetnost ljudem še vedno ponuditi na dogodkih v živo.

Pesniška branja, pogovori, raznovrsten otroški program, vinsko-kulinarični dogodki, Večeri pred dnevi v drugih krajih v Sloveniji in Avstriji, razstava ter koncerti so Ptuj in druge kraje ponovno spremenili v prestolnico poezije.

Vodja festivala Aleš Šteger je v zaključnem govoru pomen in učinek vzajemno podporne skupnosti, ki se vzpostavi takrat, ko se aktivno zanimamo za ustvarjanje drugega, kar je pravzaprav eden od ciljev in nalog festivala Dnevi poezije in vina. Skozi ta impulz so se povezali številni umetniki in vinarji, ki lahko skupaj krojijo uspešne zgodbe.

Tekom festivala se je na odru predstavilo več kot 100 tujih in domačih umetnikov, med njimi tudi člani profesionalne mednarodne umetniške mreže Versopolis, Slovenski nacionalni mladinski orkester, pevski zbori, glasbene skupine in več kot 40 vinarjev z vseh treh slovenskih vinorodnih dežel.

Pravo razkošje je imeti tovrsten festival v tako nestabilnem času, s čimer se lahko Slovenija zagotovo ponaša in kar ne bi bilo mogoče brez vseh sodelujočih, organizatorjev, podpornikov ter zvestga občinstva.

»Tri zadeve so važne: noč je še mlada, in ima tako kot mi ta dogodek shranjen v srcu, vse vino še ni popito in vse pesmi še niso prebrane.« Aleš Šteger, vodja festivala Dnevi poezije in vina

Hvala ker ste bili z nami in se vidimo prihodnje jubilejno leto!