25. avgust 2023

Uradno odprtje festivala s prvim javnim branjem Odprtega pisma Evropi Davida Harsenta

Včeraj, v četrtek, 24. avgusta, smo na Vrazovem trgu na Ptuju s premiernim javnim branjem Odprtega pisma Evropi slavnostno odprli 27. festival Dnevi poezije in vina. Zdaj že tradicionalno Odprto pismo je prebral avtor pisma, britanski pesnik David Harsent, ki se nam je zaradi okrevanja po operaciji pridružil prek videopovezave. Odprtju je sledilo Veliko pesniško branje gostujočih pesnic in pesnikov – španske pesnice Maríe Eloy-García, češkega pesnika Ondřeja Lipárja, slovenskega pesnika Denisa Škofiča in častne gostje festivala, švicarske pesnice Ilme Rakusa. Večer se je na Ptuju zaključil v ritmih skupine Batista Cadillac in s koncertom uglasbene poezije Aurélie Maurin.

Čez dan so se na Ptuju, v Dornavi, Juršincih, Murski Soboti in Varaždinu na Hrvaškem zvrstila številna pesniška branja in pogovori z gosti festivala, med drugim tudi okrogla miza Perspektiva na presečišču poezije, na kateri so češki in slovenski pesniki in pesnice razglabljali o svojih izkušnjah ter odprli vprašanja o položaju sodobne poezije v svoji državi. 

Ljubitelji in ljubiteljice dobrega vina so svoje brbončice včeraj razvajali na jubilejni 90. Hudi pokušnji!, ki je tokrat potekala v rovih pod Ptujskim gradom. Gostji dogodka sta bili albanska pesnica Luljeta Lleshanaku in Petra Rutar, predsednica društva Ženske in vino, ki si prizadeva za pomembnejšo in opaznejšo vlogo žensk v vinskem svetu. Kot vsak festivalski večer so tudi včeraj izbrani slovenski vinarji svoja izbrana vina ponudili na Vinskem oltarju. Letos je v ospredju festivala češka poezija, zato se je slovenskim vinom pridružilo tudi češko R. Schmied – Great Wine.

Vabljeni, da vtise z dogodkov doživite tudi ob ogledu fotografij v galeriji, spodaj pa si lahko ogledate tudi posnetek prvega javnega branja letošnjega Odprtega pisma Evropi.