7. avgust 2020

Plakatna poezija v Ljubljani

V sodelovanju z mrežo nacionalnih kulturnih inštitutov Evropske unije (EUNIC) in podjetjem TAM TAM smo pripravili vseljubljansko akcijo plakatne poezije. Do 27. avgusta si lahko na plakatnih mestih mestnih plakatov TAM TAM po Ljubljani preberete verze petih uveljavljenih evropskih pesnikov, k ise predstavljajo v okviru festivala Dnevi poezije in vina.

 

Krisztina Tóth - ob podpori Balassijevega Inštituta

Krisztina Tóth (1967, Madžarska) sodi med najbolj brane in priljubljene avtorice na Madžarskem, za svoja dela je prejela številne nagrade. V času študija književnosti je dve leti preživela v Parizu. Poučuje kreativno pisanje, nekaj časa se je preživljala tudi z oblikovanjem svinčevega stekla. Objavila je deset pesniških zbirk in šest proznih del. Roman Akvárium (»Akvarij«) je bil leta 2015 uvrščen na seznam prestižne nemške literarne nagrade Internationaler Literaturpreis. Piše tudi za otroke in mladino in se v teh delih loteva tabuiziranih tem. Njena dela so prevedena v številne jezike in vključena v različne antologije, sama pa prevaja iz francoščine.

 

Sonja Harter  - ob podpori Avstrijskega kulturnega foruma

Sonja Harter (1983, Avstrija) živi na Dunaju. Od leta 2001 objavlja v literarnih revijah, antologijah in na radiu ORF. Izdala je štiri pesniške zbirke, barfuß richtung festland (2005), einstichspuren, himmel (2008), landpartiestorno (2015), katzenpornos in der timeline (2020) in roman Weißblende (2016). Za svoje delo je prejela različne nagrade in štipendije, med drugim literarno štipendijo mesta Gradec (2005), nagrado Frauen.Kunst.Preis (2006), dunajsko štipendijo (2010) in knjižno nagrado zveznega kanclerja za roman Weißblende (2016). Sonja Harter dela kot urednica za kulturo pri avstrijski tiskovni agenciji APA.

 

Ariel Spiegler - ob podpori Francoskega inštituta v Sloveniji

Ariel Spiegler (1986, Francija) se je rodila v Sao Paulu. Na Sorboni je študirala filozofijo in jo nekaj let tudi poučevala, a se je kasneje sklenila posvetiti pisanju. Leta 2016 je začela objavljati svojo poezijo v različnih revijah in bila deležna dobrih kritik. Naslednje leto je objavila svojo prvo pesniško zbirko C’est pourquoi les jeunes filles t’aiment (»Zato te imajo mlada dekleta rada«), za katero je prejela tudi nagrado Prix Apollinaire Découverte. Njena druga pesniška zbirka Jardinier (»Vrtnar«) je izšla leta 2019 v Gillimardovi beli zbirki. Ariel s petjem nastopa v barih in občasno dela za različne založnike.

 

Patrizia Cavalli - ob podpori Italijanskega inštituta za kulturo v Sloveniji

Ena najbolj prepoznavnih sodobnih italijanskih pesnic Patrizia Cavalli (1947) je avtorica sedmih pesniških zbirk: Moje pesmi ne bodo spremenile sveta, Nebo, Poezije 1974–1992, Prav moj edinstveni jaz, Vedno odprto gledališče, Lenobne božanskosti in lenobna usoda, Kristavec ter najnovejša zbirka pesmi v prozi Z japonskimi koraki. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado mesta Viareggio-Repaci in nagrado Dessì.

 

Fernando Valverde - ob podpori Veleposlaništva Španije v Ljubljani

Fernando Valverde se je rodil v Granadi (Španija) leta 1980. Skoraj 200 kritikov z več kot 100 univerz (med njimi Harvard, Oxford, Columbia ali Princeton) ga je izbralo za najpomembnejšega pesnika v španskem jeziku, rojenega po letu 1970. Je avtor več pesniških zbirk, med njimi The Insistance of Harm (University Press of Florida, 2019) in Poesia (1997-2017) (Visor, 2017). Njegovo delo je bilo prevedeno v več jezikov in je gostujoči profesor na Univerzi v Virginiji. Živi v Charlottesvilleu v Virginiji.

 

Vabljeni tudi, da se nam pridružite na dogodku v Parku Sveta Evrope pri Cakarjevem domu v sredo, 26. 8. 2020, ob 20.30, ko se bodo trije izmed pesnikov Krisztina Tóth, Ariel Spiegler in Sonja Harter predstavili tudi v živo.