20. september 2021

Odprto pismo Evropi 2021

Projekt Odprto pismo Evropi, ki ga sofinancira program Evropske unije Evropa za državljane, je združil udeležence iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Nemčije na tridnevnem dogodku v okviru mednarodnega festivala Dnevi poezije in vina na Ptuju, katerega namen je bil izboljšati pogoje za državljansko in demokratično udeležbo na ravni Evropske Unije preko jezika literature, oblikovanjem nove zgodbe o Evropi in drugačnim pogledom na trenutne družbeno-politične probleme. 

Odprto pismo Evropi je napisal priznani nemški pisatelj in svetovljan Durs Grünbein, ki se je v pismu Evropi in njenim državljanom posvetil trenutnim izzivom Evropske unije. Avtor je pismo prvič javno prebral na odprtju festivala. Svoje motive za izbrane teme in vizijo skupne evropske prihodnosti je predstavil tudi na okrogli mizi, ki je dodatno spodbudila zanimivo javno razpravo. Odprto pismo Evropi je bilo objavljeno na spletni strani www.versoteque.com in kot samostojna publikacija v štirih jezikih. Dostavljeno je bilo vsem članom Evropskega parlamenta, Sveta Evrope in Evropske komisije. Objavljeno je bilo tudi v pomembnih slovenskih in evropskih medijih, kot so Frankfurter Allgemeine Zeitung, Delo, Večer, Oslobođenje, in ima tako pomembno težo po vsej Evropi in širše.

Skozi različne dejavnosti so udeleženci spoznavali tudi lokalno zgodovino in kulturo, gastronomijo in enologijo v kontekstu možnosti, ki jih ponujajo projekti Evropske unije, ter navezali nove stike s predstavniki lokalnih organizacij za morebitna prihodnja sodelovanja.
 

Partnerji projekta:
Beletrina, zavod za založniško dejavnost (Slovenija)
Razvojna agencija sjever – dan d.o.o. (Hrvaška)
Slovensko prosvetno društvo Rož (Avstrija)
Verein zur Förderung des Hausacher LeseLenzes e.V. (Nemčija)

Oglejte si poročilo projekta.