29. avgust 2022

Dnevi poezije in vina znova dokazujejo, da poezija ni le stvar peščice ljubiteljev

V soboto, 27. avgusta, se je z velikim pesniškim branjem in koncertom novomeške glasbene skupine Moveknowledgement zaključil 26. festival Dnevi poezije in vina, ki je na Ptuju in v številnih drugih krajih gostil priznana domača in svetovna pesniška imena.

 

Tudi letos so na festivalu, ki poleg osrednjega poudarka, poezije, občinstvo privablja z bogatim programom s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti, navdušili predvsem pesniški gostje. 

 

 

Osemnajst osrednjih pesniških gostov ter devet pesnikov v spremljevanem programu iz desetih držav, več kot šestdeset dogodkov na številnih prizoriščih v petnajstih krajih, velika pesniška branja, pogovori s pesniki, soočenja pesnikov in glasbenikov na dogodkih Poezija, glasba & vino, glasbeni koncerti, branje Odprtega pisma Evropi, vinske pokušnje, filmske projekcije, ustvarjalne delavnice za odrasle in otroke ter gledališki performansi, to je le nekaj poudarkov v statistiki festivala, ki že več kot četrt stoletja navdušuje ljubitelje poezije, umetnosti, vina in druženja. 

Poleg Ptuja so 26. Dneve poezije in vina gostili Juršinci, Križevci pri Ljutomeru, Krško, Ljubljana, Ljutomer, Maribor, Medvode, Murska Sobota, Ormož, Tišina, Vitomarci, Voličina, Ptujska Gora ter Potrna v Avstriji.

 

 

»Osrednji gostje festivala, galicijska pesnica in avtorica Odprtega pisma Evropi Chus Pato, ter poljski pesnik Tomasz Różycki in ameriška pesnica Carolyn Forché, ki sta jima izšli tudi obsežni dvojezični knjigi, so naleteli na silen odziv poslušalcev in bralcev, ljudje so stali v vrstah s knjigami za podpise, spraševali, polemizirali o slišanem. Festival je dokazal, da poezija ni le stvar peščice ljubiteljev, temveč odgovor na globoko potrebo človeka po pesniški izkušnji in komunikaciji,« pa je vtise po koncu festivala strnil njegov programski vodja Aleš Šteger, ki se po 26 letih s te funkcije poslavlja.