4. april 2022

78. Huda pokušnja!: Milan Jesih in Sebastjan Božič

Vabimo vas na literarno-vinski večer, ki bo v sredo, 20. aprila 2022, ob 19. uri v Vinski kleti Osterberger Hotela Mitra. Na 78. Hudi pokušnji! bosta z nami legendarni pesnik Milan Jesih in vinar Sebastjan Božič iz Herbersteinove kleti v Juršincih. Večer bosta povezovala pesnica Kristina Kočan in vinski publicist Jože Rozman. Vstop je prost.

O avtorju
Milan Jesih (1950) je predvsem pesnik, kot avtor in prevajalec pa je izredno dejaven v svetu gledališča in radia. Objavil je petnajst pesniških zbirk, uprizorjenih je bilo več kot dvajset njegovih iger in predvajanih podobno število radijskih iger. Prevajal je temeljna dela svetovne književnosti (Shakespeara, Čehova, Gogolja, Bablja, Kleista idr.). Za svoje pesmi je prejel vse pomembnejše literarne nagrade, med njimi Jenkovo, Veronikino in Prešernovo. Če je za avtorja do zbirke Namreč (Beletrina, 2021) veljalo, da nam v svoji značilni optiki kaže in preigrava stoinstoletne, večne motive pesništva, ob tej knjigi nemara lahko rečemo, da razpira tudi pogled na v njegovem obnebju nenavadne, še bolj čudaške motive, ki le redko pritegnejo pozornost tradicionalne poezije.

O vinarju
Herbersteinovi so bili pomembna plemiška rodbina na Slovenskem od 15. do 20. stoletja, s številnimi gradovi in dvorci, od Štajerske do Vipavske in Istre. Seveda, tudi kleti za shranjevanje vina in drugih pridelkov so imeli, eno od teh v Juršincih, na obrobju Slovenskih goric. Zdaj v njej negujejo in zorijo vina z bližnjega vinogradniškega posestva Kaučič – Božič. Naš tokratni vinarski gost bo priženjeni Sebastjan Božič, sicer diplomirani inženir prometa, ki službuje v zavarovalništvu, a mu delo v vinogradu in kleti ni prav nič tuje. Ponudil nam bo zanimivo paleto aromatičnih sort, od suhega sauvignona, polsuhega sivega pinota do sladkega traminca, da bomo zadostili različnim okusom. Vsi trije vzorci so zadnjega letnika, v pogovoru pa se bomo spustili tudi v nedrja tristo let stare kleti, odstrli kakšno pajčevino, od tam skočili v današnje čase, in se nasploh fino imeli.

Veselimo se snidenja z vami!

 

Soprireditelji: Beletrina, Hotel Mitra, www.thethirdwine.com

Dogodek je del programa Literarne prireditve, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.