1. julij 2022

26. festival Dnevi poezije in vina

»Dnevi poezije in vina rastejo in se nenehno spreminjajo. Le tako lahko ohranjamo program vrhunski, odprt in mednarodno relevanten. Živimo od vrhunskih vsebin in stika z lokalnimi okolji, vzajemno se oplajamo in rastemo dalje. Verjamemo, da je Evropa doma na Ptuju, enako kot recimo v Berlinu ali Parizu. Zato skupaj ustvarjamo srečanja in dogodke, ki puščajo v ljudeh trajno sled. Tokrat z novo kuratorko, pomlajeno ekipo in novimi ambicioznimi izobraževalnimi programi za besedno ustvarjanje. Ptuj delamo za evropsko prestolnico poezije in upam, da se vsak, ki si za festival vzame čas, počuti kraljevsko.«
Aleš Šteger, programski vodja festivala Dnevi poezije in vina

Festival Dnevi poezije in vina je eden največjih in najbolj prepoznavnih mednarodnih pesniških festivalov v tem delu Evrope, ki vsako leto konec avgusta na Ptuju in v drugih krajih Slovenije gosti številne priznane pesnike in pesnice z vsega sveta ter izbrane domače vinarje. Na ta način festival, katerega kuratorske vajeti je letos v roke vzela pesnica Kristina Kočan, uspešno združuje pesniško besedo in promocijo najbolj kakovostnih slovenskih vin.

Na letošnjem, že šestindvajsetem festivalu bo med 22. in 27. avgustom nastopilo 20 pesnic in pesnikov iz 10 držav. Glavnina dogajanja bo potekala na Ptuju, ki se v času festivala prelevi v prestolnico poezije, nekatere dogodke pa bodo gostili tudi drugi kraji, kot so Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Krško, Vitomarci, Juršinci, Ljutomer, Križevci pri Ljutomeru, Ormož, Ivanjkovci, Belo, Selce, Petanjci, Janški vrh in Potrna v Avstriji.

Častna gosta festivala bosta ameriška pesnica Carolyn Forché in poljski pesnik Tomasz Różycki, njune izbrane pesmi pa bodo pred festivalom izšle v dvojezičnih knjigah. Odprto pismo Evropi bo letos napisala in na festivalu prvič javno prebrala svetovno znana galicijska pesnica in aktivistka Chus Pato.

V času festivala, ko bo poezija naselila Ptuj in druge kraje, se bo na številnih prizoriščih zvrstilo več kot 60 dogodkov, poleg poezije in vina, ki sta glavna festivalska poudarka, pa organizatorji pripravljajo tudi bogat program s področij glasbene, vizualne, fotografske, filmske in drugih umetnosti za vse starostne in različne interesne skupine.

Letošnji Dnevi poezije in vina se bodo začeli v Pomurju s pesniškimi branji in literarno prevajalsko delavnico, ki bo v središče postavila sodobno katalonsko poezijo. Gostje dogodkov na Petanjcih in Ljutomeru, pozneje pa še v Ormožu, bodo katalonski pesniki Anna Aguilar-Amat, Anna Gual in Jordi Julià, ki bodo sodelovali na katalonsko-slovenski literarno-prevajalski delavnici v družbi slovenskih kolegov Ane Svetel, Ivana Dobnika in Milana Jesiha ter prevajalke in pisateljice Simone Škrabec.

Ptujska Mestna tržnica bo ob večerih med 25. in 27. avgustom prizorišče Velikih večernih pesniških branj, na katerih bodo svojo poezijo občinstvu predajali vsi gostje festivala, sledili bodo večerni koncerti z glasbenimi skupinami Elis Noa, Hamo & Tribute 2 Love, Moveknowledgement ter Masayah.

Med slovenskimi avtorji, gosti festivala, bo letos v središču Vinko Möderndorfer, ki bo nastopil na več dogodkih, na enem od njih, na pogovoru v Knjižnici Ivana Potrča Ptuj, pa bodo odprli tudi razstavo njegovih literarnih del.

Zadnje festivalsko popoldne bo v znamenju družabnega vinsko-kulinaričnega dogodka Poezija vina v starem mestnem jedru Ptuja. Na Mestnem trgu se bo predstavilo več kot 20 slovenskih vinarjev, brbončice bodo razvajali najrazličnejši ponudniki hrane, dogajanje pa bo pospremil bogat kulturni program.

Letošnji festival uvaja dve novosti: sklop dogodkov Poet to poet in Poet to impro & wine. Poet to poet prinaša soočenja pesniških parov, na katerih bodo pesniki razpravljali o vprašanjih, povezanih s pesniško umetnostjo in njenim izvorom ter kreativnim pisanjem, na dogodkih Poet to impro & wine se bosta dvema pesnikoma pridružila dva glasbenika, skupaj pa bodo, ob vzorcih izbranih vin, raziskovali improvizacijo v poeziji in glasbi.

Vsi dogodki na festivalu, ki vsako leto privabi okoli 8.000 obiskovalcev, z izjemo vinsko-kulinaričnega sobotnega popoldneva Poezija vina, bodo brezplačni in bodo potekali v slovenskem in angleškem jeziku.

Festival Dnevi poezije in vina, ki je lani praznoval 25. rojstni dan, se je začel v Medani, od leta 2010 pa ga gosti Ptuj. V četrt stoletja je več kot 100.000 obiskovalcev uživalo na skoraj 1300 brezplačnih dogodkih. Festival je gostil več kot 600 mednarodno priznanih pesnikov in pesnic iz različnih držav ter več kot 2200 drugih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Festival, ki je že globoko zakoreninjen med ljubitelji poezije in festivalskega druženja, pušča opazno sled tudi z več kot 220 izdanimi pesniškimi zbirkami in drugimi publikacijami. Letošnje Odprto pismo Evropi, s katerim zadnja leta izbrani vrhunski pesniki in pesnice nagovarjajo Evropo in pri tem izpostavijo probleme, ki se jim zdijo najbolj pereči, pa bo že šesto po vrsti.