Slovenski mladinski orkester in Katalena: Samo1Planet

25. avgust/sreda/ 20:00

Mestna tržnica, Ptuj

 

Slovenski mladinski orkester (SMO) z dirigentko Živo Ploj Peršuh, bo v sodelovanju z zasedbo Katalena, postregel s posebnim izborom skladb, ki iščejo simfonično v katalenskem in katalensko v simfoničnem. Nastop glasbenikov bodo popestrila pesniška branja.

Pesniki:
Tom Veber (SVN), Patrick Cotter (IRL), Alen Bešić (SRB), Marko Pogačar (HRV)

 

Mladi glasbeniki, med 12. in 22. letom, ki se bodo letos kalili s edinstvenimi Katalenci, bodo za zaključek druženja na poletnem orkestrskem kampu, znova obiskali Ptuj, in s koncertom počastili Dneve poezije in vina.

Slovenski mladinski orkester se vsako leto trudi postaviti nov mejnik, nove zanimivo sodelovanje, po Vladu Kreslinu, Jadranki Juras in reperskih vložkih Emkeja, sledi sodelovanje s Kataleno.

Orkester se tako podaja v povsem nove glasbene vode. Razburljivi tokovi različnih glasbenih izročil, od tradicionalnih ljudskih napevov, do sodobnega etno-popa, ki se nikoli zares ne pusti ujeti v znane okvirje in žanrske predalčke, bodo poslušalcem pričarali prav poseben večer.

Za aranžmaje bo poskrbel Matija Krečič, vrhunski aranžer, glasbenik in skladatelj z izjemnim občutkom za orkestracije in orkestrsko igro, ki zna glasbo zares preobleči na način, da zasije kot nova, obenem pa skladbam , da spregovorijo svobodno, a obenem mogočno.

Ali kot pravi dirigentka in umetniški vodja Živa Ploj Peršuh: "Tukaj smo, da pričaramo prostor poln stekleničk parfumov, ki jih lahko eno za drugo odpiramo in najdemo pravi vonj zase.« 

Tudi člani Katalene se veselijo sodelovanja, saj da pravijo, da gre za drugačno zvočno in glasbeno izkušnjo. "Repertoar smo skupaj z dirigentko Živo Ploj Peršuh izbrali z mislijo na orkestrski zvok, zato bo precej drugačen kot ponavadi. Povrh vsega pa gre za mladinski orkester, zaradi česar je projekt za nas še toliko večji izziv. Ustvarjati skupaj z mladimi je vedno nekaj posebnega."