Večeri pred Dnevi: POTRNA (AUT)

26. avgust/sreda/ 18:30

Pavlova hiša, Potrna
Sodelujoči

Rezka Kanzian (AUT)

Glasba: Tjaša Fabjančič MINIATURE

Vino: Vinogradništvo Ortner

 

Pesniško branje z glasbenim nastopom in degustacijo vin.

 

Volha Hapeyeva
Volha Hapeyeva je nagrajena beloruska pesnica, prevajalka in lingvistka. Njena dela so prevedena v več kot deset jezikov. Pesmi je objavljala v ZDA, Avstriji, Nemčiji, na Poljskem, v Rusiji, Gruziji, Litvi in drugih državah. Piše poezijo, prozo in drame, občasno pa tudi knjige za otroke. 
Volha Hapeyeva je med drugim avtorica knjig “Neobrto jutro” (2007), “Žalostna juha” (2014), “(ne)verjetne zgodbe” (2017), “Slovnica snega” (2017) in “Camel-Travel” (2019). 
Trenutno je Volha Hapeyeva mestna pisateljica Gradca.

 

Rezka Kanzian
V svoji novi dvojezični pesniški knjigi „ANGST_STRAH “ se pesnica giblje v sintezi med fino ironijo, duhovitostjo in custveno izpovedjo. Pesmi so mehke v svojih besedah in pogosto težke po pomenu. To nasprotje ustvarja povezavo med dnevom in nočjo,
strahom in pogumom, nemškim in slovenskim jezikom. Dobro vidni znaki se smukajo nad skritimi in izdajajo skrivnosti, o katerih je včasih mogoce le ugibati. Poudarek je na življenju s svojimi bolj bolečimi in strašljivimi platmi.
Rezka Kanzian, rojena 1969 v Rožeku, je kulturna delavka, igralka in pesnica v Gradcu.

 

Tjaša Fabjančič
Miniature so krhke in polne ognja, neposredne in nabite s čustvi, pristne, a stilsko izmuzljive. V njih se melodična avtorska, jazzovsko navdahnjena glasba prepleta s poetičnimi besedili v več jezikih. Ta se sprehajajo po svetlih in temnih trenutkih življenja, razmišljajo o rojstvu in odhajanju, o razdvojenosti in milini. Lahkotno prehajanje žanrskih mej, začrtano že v zadnjem albumu Pripovedi, v Miniaturah dozori v svojstven glasbeni izraz.
Pevka in skladateljica Tjaša Fabjančič je v Miniature povabila dva izmed najljubših, vrhunskih glasbenih sopotnikov, avstrijskega pianista Michaela Laggerja in bobnarja Philippa Kopmajerja, s katerima skladbe zazvenijo še s posebno tankočutnostjo.

 

Vinogradništvo Ortner
Blizu južnoštajerske vinske ceste, ob meji s Slovenijo v vasi Seibersdorf pri Šentvidu ob Vogovi/St. Veit am Vogau se nahaja vinogradništvo Ortner. Družina Ortner je član društva 40ih vinogradnikov med (avstrijsko) Radgono/Bad Radkersburg in Lučanami/Leutschach, ki imajo svoje vinograde iz zgodovinsih razlogov v današnji Sloveniji in ki nameravajo v prihodnosti skupaj tržiti svoja zašcitena vina.

 

*V sodelovanju s Pavlovo hišo