Odprto pismo Evropi 2020 – Utihnimo, prisluhnimo!

28. avgust/petek/ 15:30

Dominikanski samostan, Ptuj
Sodelujoči

Vodi: Aljaž Koprivnikar

 

Pogovor z avtorico Odprtega pisma Evropi 2020.

 

**

Ker je število mest na dogodku omejeno, vas vabimo, da si s predhodno prijavo zagotovite svoje mesto. Prijavite se lahko preko spletne prijavnice: https://forms.gle/Ta5osagRjTc5zXvp9

**

 

O Odprtem pismu Evropi

Odprto pismo Evropi je neuslišana želja umetnikov, kulturnih aktivistov in intelektualcev, ki postanejo eno besedilo, prebrano na otvoritvi najodmevnejšega festivala poezije na Ptuju in objavljeno v štirih jezikih v eni knjižici. Umetniško vodstvo festivala Dnevi poezije in vina vsako leto izbere vrhunskega pesnika/pesnico in mu/ji da priložnost nagovoriti Evropo s svojim Odprtim pismom Evropi. Vsako leto kot atenski ogenj zagori pero vrhunskega pesnika/pesnice, ki ima neponovljivo priložnost nagovoriti Evropo in njene probleme in jo vrniti v objem njenih otrok.

Da bi izčrpano starodeviško Evropo zbudili z drznim apelom v boljšo Evropo, ki bo sprejela težo svoje preteklosti, zarila v gnojišče svojih zločinov, najbolj skritih preteklih krivic, odložila breme razkolov, zmot in lažnih obljub, ki se vsakodnevno dogajajo. Da bi kot nova, lepša, manj prestrašena, sproščena in bolj ženstvena, da bi kot dama ponosno stala na piedestalu raznovrstnosti barv, vonjev in okusov kulturne blaginje sedemindvajseterice. Ena knjižica, ki lahko spremeni Evropo, je bila leta 2017 na Dnevih poezije in vina, edem najuglednejših srednjeevropskih pesniških festivalov, prvič objavljena v sodelovanju z Allianz Kulturstiftung iz Berlina. Takrat so jo na pot pospremile sanje, da bo jezik umetnosti postal lingua franca skupne prihodnosti. Ni res, da umetniki ne znajo profilirati svojih misli – njihov glas je ambiciozen projekt Odprto pismo Evropi.  

Prvo Odprto pismo Evropi je leta 2017 napisal flamski avtor Stefan Hertmans, drugega pa leta 2018 švedska pesnica iranskega rodu Athena Farrokhzad, leta 2019 pa nemški kozmopolit, pisatelj, pesnik, prevajalec in performer bolgarskega rodu Ilija Trojanow. Vsa pisma sta naletela na izjemen odziv – najprej pred festivalsko publiko, potem med umetniki, pesniki, bralci in nato v medijih, ki glas o projektu ponesejo k najširši evropski javnosti na dolgo pot po Evropi in svetu. Vsakič ga dobijo v branje politični odločevalci, vsi poslanci Evropskega parlamenta in člani Sveta Evrope in Evropske komisije. Odprto pismo Evropi ni glas vpijočega v Evropi, je upanje, da bo nekoč vse dobro za vse. Je vseevropski dogodek s težo. Letos ga piše ena najbolj branih in priljubljenih madžarskih avtoric Krisztina Tóth.

Vsa Odprta pisma Evropi so objavljena na spletni strani www.stihoteka.com in v posebni knjižici.