Kino vrtiček: Pripovedke iz živalskega kraljestva

28. avgust/petek/ 10:00

Mestni kino Ptuj, Ptuj

 

Več avtorjev, Švica / Estonija / Slovenija / Nemčija / Hrvaška, 2019, 38 min, sklop kratkih animiranih filmov, brez dialogov, 4+

 

V pisani družbi pernatih junakov, enega paglavca in drugih gozdnih prebivalcev bomo odkrivali pripovedi o pogumu, odraščanju, sprejemanju drugačnosti ter nenavadni kolesarski dirki. Šest kratkih likovno raznovrstnih pripovedk iz živalskega kraljestva za vso družino, tudi za najmlajše.

Če ste se kdaj spraševali, kako se žaba napihne, zakaj pavje pero prinaša nesrečo, zakaj vam maček ne sme prekrižati poti, zakaj biserov ne smemo metati svinjam in kako to, da je vsaka krava ponoči črna, ko so vendar podnevi različne, je tole prava delavnica za vas.

Pa ne samo to: spoznali bomo pravljičnega fanta, ki sedi na ušesih, njegovega brata, ki ima dolge prste, pokukali v kraljestvo, v katerem za dežjem vedno posije sonce in spoznali kralja, ki so mu ure štete. Če bomo dovolj radovedni, bomo spoznali tudi ljudstvo, kjer otroci letijo iz šole, kjer so ljudje kot odprta knjiga, kjer se knjigožeri in tisti, ki knjige kar požirajo sprehajajo brez strahu in kjer papir vse prenese. In če bomo zelo zelo razigrani, bomo nekaj od tega tudi narisali. Ste za? Pojdimo!

"Z vami bom Eva Premk Bogataj, doktorica, pa ne tista, ki zmeri temperaturo in vam da zdravilo, pač pa meri temperaturo knjigam, preverja, če je v knjige zašel kakšen knjižni molj preveč in skrbi, da grejo Beletrinine knjige v denar in da besede ne padajo na kamne. Včasih mi je mami rekla, da se vse, česar se primem, spremeni v zlato. A kaj, ko imam sedaj dva otroka, ki mi hišo vedno postavita na glavo in ves čas zidata gradove v oblake. No, najlepši del moje službe so knjige. In to, da se lahko vrtim v začaranih krogih in segam po zvezdah."

 

**

Predhodna prijava na dogodek ni potrebna. 

**


* V sodelovanju z Mestnim kinom Ptuj in Centrom interesnih dejavnosti Ptuj