Mladi glasovi

24. avgust/sobota/ 12:00

Slovenski trg, Ptuj

 

Nastopajoči pesniki:
Anja Cimerman, Aleš Jelenko, Katarina Gomboc Čeh, Veronika Šoster, Nina Kremžar, Sara Špelec, Kristian Koželj, Matic Ačko, Urša Majcen, Manca Cerar, Skupina "Psevdopoeti" (Ema Odra Raščan, Tom Veber, Matija Sirk, Špela Setničar), Ajda Bračič, Tanja Božić, Ana Marija Garafol, Juš Škraban, Nina Medved, Ines Žabkar, Eva Reichman, Matija Snoj in Luka Benedičič

Vodi: Luka Benedičič

 

Pesniško branje pesnikov mlajše generacije.

 

*V primeru dežja bo dogodek na Vrazovem trgu.

**Dogodek bo potekal v slovenščini.

 

O PESNIKIH

Aleš Jelenko (Celje, 1986) iz Slovenskih Konjic. Izdal je pesniške zbirke Kontejner (Volosov hram, 2016), Prvinska govorica (Kulturni center Maribor, 2017) in (Ne)obstoj (Volosov hram in JSKD, 2018). Redno objavlja v Literaturi, Sodobnosti, Apokalipsi, Poetikonu, Mentorju, Vpogledu ... Je dvakratni finalist Festivala mlade literature Urška, finalist Pesniškega turnirja, prejemnik Mentorjevega feferona za najboljšo protestno pesem, zmagovalec mednarodnega natečaja Ritratti di poesia v Rimu in prejemnik Občinske Prešernove nagrade za izredne dosežke na področju kulture. Je idejni vodja literarnega festivala Spirala (Slov. Konjice) ter urednik istoimenske literarne revije.

Katarina Gomboc Čeh (1993) je slovenska pesnica in pisateljica. Leta 2017 je zmagala na Festivalu mlade literature Urška, leta 2018 pa je izdala svoj prvenec, pesniško zbirko Negotovosti navkljub, v kateri se izreka o negotovostih znotraj sebe in v odnosih z drugimi ter premagovanju le-teh. Piše tudi prozo: leta 2017 se je prebila v ožji izbor na Airbeletrininem natečaju za najboljšo kratko zgodbo, leta 2019 pa je prejela glavno nagrado na natečaju revije Tretji dan za najboljšo kratko zgodbo s krščansko religiozno tematiko. V svojem proznem delu se osredotoča predvsem na dinamiko sodobnih odnosov in njihovo zagonetnost.

Nina Kremžar (1993) je pesnica in pisateljica. Svoja besedila objavlja v osrednjih slovenskih literarnih revijah in nekaterih mednarodnih zbornikih. Je zmagovalka Airbeletrininega natečaja za najboljšo zgodbo 2017 in Pesniškega turnirja založbe Pivec 2019. Deluje tudi kot glavna urednica literarne revije Novi zvon. Leta 2018 je bila Ninina poezija izbrana za najboljšo na Festivalu mlade literature Urška 2018, zato bo jeseni 2019 pri JSKD izšel njen pesniški prvenec Dostop na odprto morje.

Manca Cerar je študentka slovenistike in primerjalne književnosti, ki se trudi postati predmet preučevanja svoje študijske smeri. Poleg pisanja poezije se ukvarja tudi s petjem in gledališčem in se nasploh navdušuje nad vsem, kar je povezano z odrom. Svojo poezijo objavlja v študentskih revijah in v literarni reviji Novi zvon.

Sara Špelec (Maribor, 1985) je univerzitetna diplomirana rusistka in primerjalna slovanska jezikoslovka, doktorirala pa je na smeri Balkanski študiji. Prevaja (mdr. za Znanstveno založbo FF in Beletrino), urednikuje (nekaj časa pri zbirki Sto slovanskih romanov, danes večinoma na portalu pesem.si), piše pesmi (Rp. Lirikon 21, Mentor, Pesem.si, Vrabec Anarhist) in še prevečkrat se kaj najde. Je soustanoviteljica in predsednica Kulturno-gledališkega društva Reciklaža, v katerem je med drugim umetniški vodja festivalne prireditve Zlet literarnih zavetnikov in pobudnik nove literarne nagrade: literarni zavetnik/zavetnica. Pred dvema letoma je pri Znanstveni založbi FF izdala monografijo o kralju Aleksandru I. Karađorđeviću, letos pa je pri Kulturnem centru Maribor (zbirka Frontier) izdala svoj pesniški prvenec Če. Deluje kot svobodna književnica, prevajalka in napovedovalka.

Ines Žabkar je 21-letna študentka medicine iz Ljubljane. Je urednica pri strokovni reviji Medicinski razgledi, v prostem času pa piše recenzije in prispevke za spletno kulturno platformo Koridor+. Zanima jo filozofija, sodobna umetnost, metafizika in vse, kar je čutno. Njeno najljubše mesto je Berlin, ki ga vsako leto obišče vsaj trikrat in je pogost motiv v njeni poeziji. V gimnazijskih letih je objavljala svoja dela v literarnem zborniku gimnazije Vič in bila nagrajena na državnem srednješolskem tekmovanju v pisanju haikujev leta 2013, 2015 in 2016. Med mlado poezijo je bila 2019 objavljena tudi v reviji za poezijo in poetično Poetikon.

Tom Veber, rojen 2. 6. 1995 v Mariboru, je v času izobraževanja na Srednji šoli za Gostinstvo in Turizem Maribor začel z ustvarjanjem na umetniškem področju. Bil je član ansambla gledaliških skupin Gnosis in English Student Theatre, pel pa je tudi v Akademskem pevskem zboru Maribor. Po zaključku srednje šole sodeluje v gledaliških predstavah v gledališču Glej, klubu Tiffany in v Plesnem teatru Ljubljana. Predvsem pa se v zadnjem času posveča literarni dejavnosti. Pesmi objavlja v revijah: Mentor, Dialogi, Poetikon, Literatura, sodeluje na Pesniških slamih  in gostuje po Sloveniji s poetično monodramo Realizem je rezerviran za klovne, osnovano na avtorski poeziji s katero je nastopil na festivalih Poleti v Nuk in na Trnfestu. Je regionalni nominiranec za Urško 2017, zmagovalec Pesniške olimpijade 2018, uvrstil pa se je tudi v finale Pesniškega turnirja 2019. Njegove pesmi so prevedene v nemščino, angleščino, hrvaščino, madžarščino in v grščino. V soorganizaciji MKC Maribor in organizacije Maribor skozi rožnata očala je organiziral enega izmed prvih LGBTQ literarnih večerov v Mariboru z naslovom Mlada slovenska lezbična in gejevska literatura z gostjo Suzano Tratnik. Letos je izšel njegov pesniški prvenec Točka preloma pri Literarni hiši Maribor, prav pa tako pa je letos postavil tri razstave Brstenje, Stičišča in Visok polet s teboj, kjer se je ukvarjal s prostorsko postavitvijo poezije.

Urša Majcen (1998) je študentka dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Kreativnemu pisanju se je najprej približala preko poezije, ki še vedno ostaja osnovni način njenega izražanja in dihanja v svetu. Je večkratna nominiranka raznih literarnih natečajev ter zmagovalka Župančičeve frulice 2017. Z dramskim pisanjem se je prvič srečala na akademiji pod mentorstvom Žanine Mirčevske, do zdaj pa je svoje tekste predstavila s študentskima bralnima uprizoritvama dveh kratkih tekstov na Tednu slovenske drame 2018 in 2019 ter z bralno uprizoritvijo dramoleta Bežanja v SNG Drama. Zanima se tudi za scenaristiko, po njenem scenariju pa je bil posnet tudi kratek študentski film Mrak. Skozi svoje pisanje išče stik s svetom in se sooča z bivanjem v njem, predvsem pa išče izraz, ki bi ustrezal resničnosti, kot jo doživlja sama.

Veronika Šoster (1992) je magistrirala na temo slovaške ženske poezije zadnjih desetletij, trenutno je doktorska študentka literarnih ved. Literarne kritike objavlja v nekaterih večjih slovenskih medijih, kot so Literatura, radio ARS, AirBeletrina, revija Mentor, revija Dialogi, Trubarjeva hiša literature, Dobre knjige in Vrabec anarhist, za portal Filmstart. pa piše filmske kritike. Je področna urednica za poezijo pri literarni reviji Novi zvon in urednica rubrike Knjigogled v reviji Literatura.

Tanja Božić, rojena leta 1995 v Ljubljani, kjer trenutno končuje študij francistike in primerjalne književnosti na Filozofski fakulteti. Ko ni knjižničarka, prevaja in piše, največ poezijo, tudi prozo. Za svoje pisanje prejela nagrade natečajev Rdeča nit, Pesniška olimpijada in natečaja revije Spirala. Leta 2018 je bila uvrščena v zbornik Črtica za 3. tisočletje, leto pozneje v zbornik poezije in kratke proze mladih s prostora bivše Jugoslavije Rukopisi 42 in bila istega leta nominirana za nagrado za najboljšo kratko zgodbo revije Sodobnost.

Špela Setničar (1996) ravnokar zaključuje dodiplomski študij literarne komparativistike, ob tem deluje kot radijska napovedovalka (spikerka na Radiu Študent), improvizatorka (ImproŠke) in občasno vodi po galerijah Ljubljane ter Mestnem muzeju (MGML). Predvsem vedoželjno raziskuje (vsa podtalja umetnosti), mestoma skozi ples (Event Theatre- Serpentes) in še raje skozi poezijo, osvobojeno oklepajev.

Matija Sirk je občasno študent, a vedno akademc. Če mu po aktivizmu ali poeziji ostane par minut časa, rad naredi kakšen izpit na FMF-ju. Objavljal je že v reviji Novi Zvon, na ludliteratura.si, ujel jagodni izbor Rdeče niti 2018, v verzih pa je klepetal na Poeziji v dialogu 2019. Največ se pesniško angažira preko pesniškega društva Psevdopoeti, s katerimi je izvedel več recitalov, med drugim v atriju ZRC SAZU in v podporo gibanju Akademski kolegij študentom.

Kristian Koželj (1984) je knjižničar v Osrednji knjižnici Celje. Ob mag. Tini Kosi je somentor Celjske gledališke šole. Z mladimi je v Celju postavil na oder predstave Hamlet (2012), Antigona (2013), Premalo za življenje (2013) Kar hočete (2014), Dogodek v mestu Gogi (2016) ter Terorizem (2017). Z Antigono so gostovali na mednarodnem festivalu v Pragi, Dogodkom v mestu Gogi in Terorizmu pa na mednarodnem festivalu Bina mira v Zrenjaninu oz. belgijskem Eupnu. Je tudi mentor pesnikom srednješolcem, s katerimi pripravlja mesečne večere slam in performativne poezije.
V letu 2017 je pod mentorskim vodstvom Janeza Vajevca kot igralec na oder postavil monodramo Alessandra Barrica Devetsto. Je član Igralskega studia bratov Vajevec od leta 2012. Kot literarni ustvarjalec je sodeloval na vidnih mednarodnih festivalih doma in v tujini in prejel nekaj nagrad in priznanj. Poezijo in eseje je objavil na portalih Poiesis in LUD Literatura in v revijah Literatura, Sodobnost, Poetikon, Mentor in Vpogled, zborniku Rp Lirikon XXI, hrvaških revijah Poezija, Književnost uživo in Artikulacije. Leta 2015 je sodeloval na mednarodnem festivalu Lirikonfest v Velenju, leta 2016 na mednarodnem festivalu Stih u regiji v Zagrebu, leta 2018 pa na mednarodnem festivalu Galovićeva jesen v Koprivnici. Leta 2016 je prejel nagrado Mentorjev feferon za najboljšo protestno oz. družbenokritično pesem, tega leta pa je na prvem državnem prvenstvu v slam poeziji postal državni podprvak. Leta 2018 je na natečaju revije Sodobnost prejel nagrado za najboljši slovenski esej. Je tudi prejemnik nagrade celjske zvezde za leto 2018. V letu 2018 je na njegovo pobudo in pod njegovim umetniškim vodstvom v Celju zaživel mednarodni pesniški festival poezije in performansa Izrekanja.
ktobra tega leta  pri založbi Poetikon/Hiša poezije v zbirki Sončnice izide njegov pesniški prvenec Muzej zaključenih razmerij. Od takrat ni ustvaril nič omembe vrednega.

Juš Škraban je diplomiran etnolog in kulturni antropolog. Svojo poezijo je predstavil na številnih branjih in objavil v osrednjih domačih revijah. Trenutno je v pričakovanju izida prvenca z naslovom Ribja hoja.

Matic Ačko: Rojen sem bil decembra 1991 v novorojeno Republiko Slovenijo. Obiskoval sem II. gimnazijo Maribor ter končal dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot diplomirani industrijski oblikovalec. Leta 2918 sem zaključil magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.
Od nekdaj me je privlačila umetnost; različna področja in panoge umetnosti, preplet teh panog in nove mikro zvrsti ter drobci invencije, ki nastajajo znotraj teh prepletov. Risanje je bila moja vstopna točka. Danes se ukvarjam s produktnim in grafičnim oblikovanjem, fotografijo in videom, glasbo, plesom ter pisanjem poezije ter kratke proze, s čimer sem se resneje pričel ukvarjati v srednji šoli. Vsi moji daljši pripovedni poizkusi so ostali nedokončani.

Nina Medved (1989) je pesnica, performerka, kulturna producentka, urednica, fotografinja in prevajalka. Končala je študij primerjalne književnosti in francoščine. Poezijo objavlja v vidnih slovenskih literarnih revijah, predstavila jo je v Franciji, Srbiji, Belgiji, Nemčiji, Italiji, Kanadi in na Hrvaškem. Bila je polfinalistka pesniškega turnirja Založbe Pivec (2017) in je finalistka festivala mlade literature Urška (2019). Svoje pesmi razvija tudi v pesniške performanse. Je prva slovenska prvakinja v slam poeziji (2016) in vodja pesniškega društva Slam zverine. Kot producentka sodeluje z MKC Maribor, Centrom za otroško umetnost iz Tinqueuxa, Festivalom Pranger. Med drugim je uredila antologijo gimnazijske lirike Karamelo vsakodnevnega gostiš v lepoto in dvojezično zbirko sodobne frankofone poezije Kaléidoscope | Kalejdoskop (2019). Poezijo prevaja iz francoščine. Z umetniškimi fotografijami opremlja pesniške izdaje, razstavlja, pokriva festivale. Jeseni prične z mentoriranjem literarne delavnice na II. gimnaziji v Mariboru.

Luka Benedičič, letnik '98, rojen v Kranju. Trudi se bivati v več krajih in časih hkrati, a mu ne uspeva. Od nekdaj ga vleče na Mediteran. Sicer ljubitelj filmov, peščenih plaž in gotskih cerkva. Kar je, je zmes matematike in mistike. Je tudi pisec za Vrabec Anarhist, urednik na portalu Pesem si in finalist Prangerjeve Mlade kritike.

 

Aleš Jelenko
Manca Cerar
Tanja Božić
Veronika Šoster
Urša Majcen
Nina Kremžar
Kristian Koželj
Tom Veber
Sara Špelec
Matija Sirk
Luka Benedičič
Juš Škraban
Špela Setničar
Katarina Gomboc Čeh
Matic Ačko
Nina Medved